Konya Ticaret Odası (KTO) KaratayÜniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr.Hatice Yalçın, anne ve babalara karne konusunda tavsiyelerde bulundu. Yalçın,karne zamanında bazı çocuklarda ve ailelerde kaygı düzeyinin arttığını, çocuğunda anne babaların da bu durumla baş edecek yöntemler geliştiremediğini vurgulayarakşu açıklamalarda bulundu:

Çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre karne değerlendirilmeli

Karnedeki başarı ödüllendirilecekseçocuğun yaşı ve gelişim seviyesine uygun şekilde yapılmalıdır. İlkokuldönemindeki çocukta “çalışkanlık duygusu” yoğundur ve çocuğun hem enerjisi hemde bilgi öğrenme isteği zaten fazladır. İlkokuldaki çocuğun başarısınıhediyelerle ödüllendirmek yerine onunla gurur duyulduğunun söylenmesi, gayretettiği için çok mutlu olunduğunun vurgulanması gerekir. Böylece çocukta başarıduygusu gelişir ve çocuk yeni öğrenmeler için heveslenir.

Ergenlik çağındaki bir gencin karnesi aslabaşkalarının karnesiyle kıyaslanmamalı, arkadaşının da kötü karnesi var diyeeleştirilmemelidir. Bunun yerine konuşarak, zayıf olduğu derslere yönelikplanlar birlikte yapılmalıdır. Yargılamak, kıyaslamak veya sitem etmek ergenlikçağındaki genci sadece uzaklaştırır.

Karneden sonra çocuk tatilde ne yapacak

Tatilin anlamı çocuğun yaşına ve gelişimözelliklerine göre değişir. İlköğretimdeki çocuk, ailesinin rehberliğine,ergenlik dönemindekiler de rol modeli olarak gördüğü öğretmenlerininrehberliğine ihtiyaç duyar. Şubat tatilini iyi değerlendirme konusunda annebabanın tutumu çok kıymetlidir.

Tatilde çocuğun hem dinlenmesi hem deokul temposuyla yapamadığı etkinlikleri yapması sağlanmalıdır. Tatil her şeyinbir köşeye itildiği bir dönem olmamalıdır. Tüm gün evde bilgisayar veyatelevizyon önünde zaman geçirmek yerine akraba ziyaretleri, spor, elbecerilerine yönelik oyunlar ve sosyal ortamlar çocuğu rahatlatır. Tatilsürecinde ek desteklerle okuldaki başarısı düşük olan çocuğun arkadaşlarınayetişmesi sağlanabilir.

Ayrıca ara dönem, çocukla birlikte vakitgeçirmek için iyi bir fırsattır. Birbirini daha iyi tanımak, anlamak veanne-babayla çocuğun arkadaşlığından zevk almak için tatil iyi bir fırsattır.

Başarılı bir insan olmak çocuğun sorumluluğudur, karne için hediyeverilmemeli

Anne babalar karne alan çocuğa maddihediye vermemelidir. Bunun yerine, çocuğun temel sorumluluğunu yerine getirdiğiiçin onunla gurur duyulduğu söylenmelidir. Başarılı bir karneyi para veyapahalı oyuncakla ödüllendirmek yerine çocuğun sevincine ortak olunmalı,başarının verdiği hazzın önemi vurgulanmalıdır. Maddi hediye yerine takdiredilmek çocuğun kendine güvenini artırır. Hediye, çocuğun ihtiyaçlarını gidermeniteliğinde tüm yıla yayılabilir. Ancak çocuğun her başarısında hediyealınmamalıdır çünkü her ufak başarıda ödül verilen çocuk, yetişkin olduğundaödül, terfi, para gibi ödüller olmayınca çalışma için motivasyon bulamaz.

Karne övünçya da utanç belgesi değildir

Karne,çocuğun gelişiminin takip edilebileceği ve hangi alanlarda desteğe vemotivasyona ihtiyacı olduğunu gösteren bir belgedir. Övünç veya utanç belgesideğildir. Karneye gereğinden fazla anlam yüklemeye gerek yoktur. Eğer diğerçocukların karneleriyle kıyaslanırsa çocuk saldırganlaşacak veya ailesini hiçmutlu edemediğini düşünüp içe kapanacaktır. Hatta hayatı boyunca “el âlem neder” duygusuyla hep kaygılı biri olacaktır.

Yargılayıcı,öfkeli, ısrarcı bir tavır çocuğa hiçbir fayda sağlamaz. Çocukla sohbet edilipbirlikte çözüm yollarına karar verilmelidir. Eleştirmeden yaşadığı duygularıaçıklaması sağlanmalı ve karnedeki düşük değerlendirilen dersler konusundayardımcı olabilecek çözümler bulunmalıdır.

22 Ocak 2018