Dünya genelinde saygın üniversitelerin kampüs ortamı, altyapı yeterliliği, enerji kullanımı, ulaşım, eğitim ve araştırma gibi faktörler ile sürdürülebilirlik konularına dikkat çekerek üniversitelerde çevre konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan “UI GreenMetric World University Rankings” sıralamasında Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi dünyada 631. sırada, Türkiye’de 48. sırada vakıf üniversiteleri arasında ise 12. sırada yer alıyor.

Şehrin Merkezindeki Üniversite
Greenmetric sıralamasında oldukça önemli bir değerlendirme kriteri olan ‘ulaşım’ kategorisinde KTO Karatay Üniversitesi oldukça başarılı bir dereceye sahip. KTO Karatay Üniversitesi Merkez Kampüsü ile Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’ne erişim sağlamak isteyenler toplu ulaşım hizmetlerinden hızlı ve güvenilir bir şekilde faydalanılabiliyor. Kampüse hızlı ve güvenilir erişimin yanı sıra KTO Karatay Üniversitesi kampüslerinin düzenli olması, GreenMetric sıralamasında KTO Karatay Üniversitesi’ni ulaşım alanında öne çıkarıyor.

Enerjide Yenilikçi Projelerin Adresi: KTO Karatay Üniversitesi
‘Enerji ve iklim değişikliği’ kategorisi de yine KTO Karatay Üniversitesi’nin en başarılı performans sergilediği alanlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda üniversitenin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yürüttüğü YEVDES Projesi, ‘Kurumsal Karbon Ayak İzi’ çalışmaları, Enerji Verimliliği Değerlendirme Merkezi gibi proje ve organizasyonları üniversiteyi sıralamada üst sıraya taşıyor.

Kendi Enerjisini Üreten Üniversite
Üniversite kampüsünde hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile üniversitenin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %10’u yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor. Kampüste yer alan yaklaşık 780 solar güneş paneli ile yıllık 312 kW elektrik üretiliyor. KTO Karatay Üniversitesi hem toplumsal hizmet hem de AR-GE alanında yapmış olduğu faaliyetlerle Konya başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine önemli ölçüde katkılar sağlıyor.

Sıfır Atık Belgesine Sahip Üniversite
KTO Karatay Üniversitesi, ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında atıkları türlerine göre ayıran üniteler vasıtasıyla geri dönüşüme kazandırarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık Belgesi alan Türkiye’deki sayılı üniversiteler arasında yer alıyor. Bu doğrultuda üniversitenin başarılı sıfır atık yönetimi politikaları da Greenmetric sıralamalarına yansımış gözüküyor.

20 Şubat 2022