İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Course Information
Semester Course Code Course Title T+P+L Credit ECTS
6 02060306 Nursing Approaches in Nutrition 2+0+0 2 2
Course Details
Language : Turkish
Level : Bachelor's Degree
Department / Program : Nursing
Mode of Delivery : Face to Face
Type : Compulsory
Objectives : The aim of this course is to provide the students with the ability to provide adequate and balanced nutrition of the patients and healthy individuals to the students by giving information about the prevalence of the diseases, necessities, diet therapy and prevention proposal.
Content : Nutrition in Gastrointestinal System Diseases, Nutritional Suppression and Nutrition in Allergies, Nutrition in Kidney Diseases, Obesity and Treatment, Weakness, Eating Disorders and Treatment, PEM and Treatment, Nutrition in Gastrointestinal System Diseases, Diet and Diet Therapy, Metabolic Syndrome and Nutrition, Nutrition in Nervous System Diseases, Nutrition in Musculoskeletal System Diseases, Nutrition in Burns, Nutrition in Nutritional Problems
Methods & Techniques :
Prerequisites and co-requisities : None
Course Coordinator : None
Name of Lecturers : Instructor Güleyfe Beyza Yıldırım
Assistants : None
Work Placement(s) : No
Recommended or Required Reading
Resources : Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002.
Semester : Arı İ. Genel Beslenme, Atlas Kitabevi, 2014.
Course Category
Social Sciences 20%
Health 80%
In-Term Study Informations
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 40%
Final examination 1 60%
Total 2 100%
Activity Informations
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 2 28
Hours for off-the-c.r.stud 14 2 28
Mid-terms 1 4 4
Final examination 1 4 4
Total Work Load ECTS: 2 64
Course Learning Outcomes
Upon the successful completion of this course, students will be able to:
No Learning Outcomes
1 Hastalıkların tanımını ve etiyolojisini ifade edebilecektir.
2 Beslenme ile ilgili kavramları ve besin öğelerini tartışır.
3 Sindirim sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, onkolojik hastalıklar, diyabet, gebe ve emziklilik, bebek ve çocukluk dönemi beslenme ilkeleri, yaşlı beslenmesi, zayıf ve şişman kişilerde beslenme ile yanık ve alerji durumlarında beslenmeyi tartışır.
Weekly Detailed Course Contents
Week Topics
1 Beslenme ile ilgili kavramlar
2 Besin Ögeleri
3 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
4 Kalp damar hastalıklarında beslenme
5 Böbrek hastalıklarında beslenme
6 Onkolojik hastalıklarda beslenme
7 Diyabetli kişilerde beslenme
8 Ara sınav
9 Gebe ve emziklilerde beslenme
10 Bebek ve çocuklarda beslenme
11 Yaşlılarda beslenme
12 Zayıf ve şişman kişilerde beslenme
13 Yanıklarda ve alerji durumunda beslenme
14 Yıl sonu sınavı
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13P14
All
C1
C2
bbb