İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Course Information
Semester Course Code Course Title T+P+L Credit ECTS
5 KURUL32 Microbiological Foundation and Infection of Diseases 1+0+0 12 8
Course Details
Language : Turkish
Level : Bachelor's Degree
Department / Program : Faculty of Medicine
Mode of Delivery : Face to Face
Type : Compulsory
Objectives : In the course board;
• Causes of diseases (genetic, developmental, metabolic, toxic, microbiological, autoimmune, neoplastic, degenerative, traumatic, etc.);
• Microbiological mechanisms of infectious diseases and preclinical basic infection knowledge;
• Effects of drugs used in treatment, mechanism of action (pharmacodynamics), side effects, pharmacokinetic properties, drug-drug interactions, indications and contraindications for use;
• It is aimed to teach the interpretation of the most common clinical, laboratory, radiological and pathological findings of common diseases in the community.
Content : It consists of compulsory board courses (Medical Microbiology, Medical Pharmacology, Medical Pathology, Public Health, General Surgery, Nuclear Medicine, Symptom to Differential Diagnosis, Pediatrics, Medical Practices, Infectious Diseases and Clinical Microbiology) and compulsory non-committee courses. given in classrooms. Applications are made in Basic Medical Sciences laboratories.
Methods & Techniques :
Prerequisites and co-requisities : None
Course Coordinator : Asist Prof. Esra Şumlu
Name of Lecturers : Specialist Dr. Ayşe Rüveyda Uğur
Specialist Dr. Mustafa Çaycı
Specialist Dr. Fatma Sargın
Specialist Dr. Ertuğrul Sancak
Specialist Dr. i.Hakkı Tunçez
Asist Prof. Mustafa Şahin
Specialist Dr. Ekin Koç
Asist Prof. Esra Şumlu
Specialist Dr. Muammer Kunt
Asist Prof. Doğaç Uğurcan
Prof. Dr. Lema Tavlı
Specialist Dr. Önder Aydemir
Associate Prof.Dr. Füsun Sunar
Associate Prof.Dr. Merve Aydın Terzioğlu
Prof. Dr. Kemal Ödev
Assistants : None
Work Placement(s) : No
Recommended or Required Reading
Resources : Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ders Kitabı. Ural O, Sümer Ş., İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Eds: A. Wilke Topçu, G. Söyletir, M. Doğanay.
Tıbbi Fizyoloji, Guyton – Hall
Bilgehan, H. (2009). Klinik Mikrobiyolojik Tanı, 5. baskı, Fakülteler Kitabevi.
Biyokimya, Montgomery – Conwey – Spector
Akılcıl Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji- Prof.Dr. S. Oğuz Kayaalp
Temel ve Klinik Farmakoloji- Bertram G. Katzung
Goodman and Gilman’ın Farmakoloji ve Tedavi El Kitabı-
Temel Patoloji, Robbins
Murray RP, Rosenthal KS, Pfaller MA. Tıbbi Mikrobiyoloji, 6. Baskı (Çeviri editörü: Dr Ahmet Başustaoğlu) Ankara, 2010, Atlas Kitapçılık Tic.Ltd.Şti.
Schwartz Cerrahinin İlkeleri- F. Charles Brunicardi
Clinical Anatomy, Snell
Histology: A Text and Atlas, Ross – Kaye - Pawlina
Nelson Essentials of Pediatrics, Robert M. Kliegman
Robbins Patoloji Atlası, Robbins ve Cotran
Halk Sağlığı Ders Kitabı - Çağatay G. Levent A. Hacettepe Yayınevi
Semester : Lecture notes of the lecturers responsible for the relevant board
Course Category
Health 100%
Activity Informations
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 11 10 110
Hours for off-the-c.r.stud 1 8 8
Mid-terms 1 60 60
Laboratory 3 12 36
Final examination 1 40 40
Total Work Load ECTS: 8 254
Course Learning Outcomes
Upon the successful completion of this course, students will be able to:
No Learning Outcomes
1 Deri florasında bulunan bakterileri sayar. Anaerob bakterilerin neden olduğu hastalıkları sayar, Rickettsiaceae familyası bakterileri sayar. Neisseria menengitidis’in hastalandırıcılık özelliklerini sayar, Spirochaetaceae familyasının (Trepanoma, Borrelia ve Leptospira) üyelerini sayar, Clostridiumların bakteriyolojik özelliklerini açıklar, Brucella cinsi bakterileri sayar. En çok enfeksiyona neden olan türü açıklar, Francisella tularensis’in mikrobiyolojik özelliklerini açıklar. Pasteurella multocida’nın mikrobiyolojik özelliklerini açıklar, Fakültatif anaerob gram negatif mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler, Etkenlerin üreme ve gelişme özelliklerini, antijenik ve kimyasal yapısını, boyanma özelliklerini açıklar, Bordatella pertussisin yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar, üreme ve gelişme özelliklerini, antijenik ve kimyasal yapısını, boyanma özelliklerini açıklar, Mycoplasmataceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar, Chlamydiaceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, Enterobactericea ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler. Vibrionaceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler. Yersinia ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler.
2 Ateş, Şok Fizyopatolojisi hakkında bilgi edinir ve açıklar, Asit-Baz Dengesi ve Sıvı-Elektrolit Dengesi Fizyopatolojisi hakkında bilgi edinir ve açıklar.
3 İmmün sistem hastalıkları, Akut iltihap terimlerini tanımlar, Kronik iltihap (iltihabın morfolojik tipler), İltihabın iyileşmesi ve onarılması hakkında bilgi edinir, açıklar, Bakteri infeksiyonlar, Mantar, Virus ve Paraziter hastalıkları açıklar,
4 İmmün sistemin gelişimi ve fonksiyonu ile ilgi bilgi edinir ve açıklar, Pediatrik Allerjik Hastalıkların Patogenezi ile ilgili bilgi edinir, Sık enfeksiyon geçiren çocuğa yaklaşımı değerlendirir, Pediatride deri muayenesini değerlendirir, Pediatride Uygulamalar, Vital Bulgular bilgi edinir açıklar, Yenidoğan Bebeğin Muayenesi değerlendirir, Pediatride Baş-Boyun muayenesi değerlendirir, Çocuklarda Sarılık ve Bilirubin Metabolizması ile ilgili bilgi edinir.
5 İmmün sistem hastalıkları, Akut iltihap terimlerini tanımlar, Kronik iltihap (iltihabın morfolojik tipler), İltihabın iyileşmesi ve onarılması hakkında bilgi edinir, açıklar, Bakteri infeksiyonlar, Mantar, Virus ve Paraziter hastalıkları açıklar.
6 Deri florasında bulunan bakterileri sayar. Anaerob bakterilerin neden olduğu hastalıkları sayar. Rickettsiaceae familyası bakterileri sayar. Neisseria menengitidis’in hastalandırıcılık özelliklerini sayar. Spirochaetaceae familyasının (Trepanoma, Borrelia ve Leptospira) üyelerini sayar. Clostridiumların bakteriyolojik özelliklerini açıklar. Brucella cinsi bakterileri sayar. En çok enfeksiyona neden olan türü açıklar. Francisella tularensis’in mikrobiyolojik özelliklerini açıklar. Pasteurella multocida’nın mikrobiyolojik özelliklerini açıklar. Fakültatif anaerob gram negatif mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler. Etkenlerin üreme ve gelişme özelliklerini, antijenik ve kimyasal yapısını, boyanma özelliklerini açıklar. Bordatella pertussisin yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar, üreme ve gelişme özelliklerini, antijenik ve kimyasal yapısını, boyanma özelliklerini açıklar. Mycoplasmataceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Chlamydiaceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır. Enterobactericea ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler. Vibrionaceae ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler. Yersinia ailesi üyesi mikroorganizmaları sayar, sınıflandırır, yapısal ve bakteriyolojik özelliklerini tanımlar. Virulans faktörlerini listeler.
7 Cerrahinin tarihçesi ve cerrahi anamnez Yara iyileşmesi Cerrahi infeksiyonların belirtileri, dezenfeksiyonu, sterilizasyonu
8 Halk sağlığı yaklaşımında temel ilkeleri sayabilir ,Modern ve geleneksel aile planlaması yöntemlerinin olumlu ve olumsuz özelliklerini sayabilir, Sağlığın belirleyicileri kavramını bilir, Sağlığın sosyal belirleyicilerine örnekler verebilir, Toplumsal cinsiyet rollerinin sağlık üzerine etkisini açıklayabilir , Koruyucu sağlık hizmetlerinin aşamala rını sayabilir, açıklayabilir, Halk sağlığı bilim ve sanatının etik değerlerini açıklayabilir,Sağlık alanında sık kullanılan araştırma yöntemlerini sayabilir
Weekly Detailed Course Contents
Week Topics
1 Adenoviruses
Parvoviruses
Poxviruses
Herpes Simplex Virus 1, 2, Varicella Zoster Virus
Cytomegalovirus, Epstein Barr Virus
Human Herpes Virus 6, 7, 8
Hepatitis Viruses
Antiseptics and disinfectants
vitamins
Immune system diseases
acute inflammation
Pathogenesis and features of common symptoms in infectious diseases
Features of anamnesis in infectious diseases
Definition, types and causes of fever
Mechanism of formation of lymphadenopathy
Introduction to epidemiology
Uses of epidemiology
Epidemiological criteria
Cancer epidemiology and screening
Epidemiology of CHD, HT and Diabetes
Infectious diseases epidemiology
Zoonoses epidemiology
New and recurring infections
Emergency epidemiology
Extended immunization program and vaccine applications
2 Signs, disinfection, sterilization of surgical infections
Wound healing
radiological approach
Chronic inflammation (morphological types of inflammation)
Healing and repairing inflammation
immunohistochemistry
Hepatitis Viruses
Picornavirus (Enterovirus, Rhinovirus)
Reovirus, Rotavirus and Caliciviruses
Orthomyxoviruses (Influenza viruses)
Paramyxoviruses and Rubella virus
Coronaviruses
Development and function of the immune system
Pathogenesis of pediatric allergic diseases
Jaundice and bilirubin metabolism in children
Neonatal Jaundice examination
Approach to the child with frequent infections
Skin examination in pediatrics
Approach to the patient with rash
Routine laboratory techniques in infectious diseases
Sexually transmitted diseases
3 Paramyxoviruses and Rubella virus
Coronaviruses
Human Arbovirus Infections (Flavivirideae, Togavirideae and others)
Rodent-borne hemorrhagic fevers (Bunyavirus, Flovirus, Arenavirus)
Rabies, Slow Virus Infections and Prion diseases
Oncogenic viruses
AIDS and Lentiviruses
Head and neck examination in pediatrics
Crying baby
Radiopharmaceuticals, SPECT and PET/CT Working Principles
Infection imaging in nuclear medicine
radiological approach
antiviral drugs
Bacterial infections
Pathology of virus infections
Pathology of fungal diseases
Pathology of radiation injury
4 Human Papiloma Viruses
Polyoma viruses
Diagnosis of Fungal Infections
mycotoxins
Superficial Mycoses
Cutaneous Mycoses
Subcutaneous Mycoses
Dermatophyte Infections
Systemic Mycoses
Opportunistic Mycoses (Aspergillus and other filamentous fungi)
Opportunistic mycoses (Zygomycosis, cryptococcosis, pneumocytosis)
Applications in pediatrics, vital signs
Examination of the newborn baby
antifungal drugs
5 Practical Lessons and Freelance Work
6 Exam week
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13P14P15P16P17P18P19P20P21P22P23P24P25
All 3535333333334343434434433
C1 4443443433534343433434243
C2 4443443433544343433434443
C3 3443343433544343433434433
C4 3444343433444343434434334
C5 4343343433443343434434234
C6 3333343433443343434334334
C7 4443343434443343435334554
C8 3344433434433343334345534
bbb