İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Course Information
Semester Course Code Course Title T+P+L Credit ECTS
3 KURUL25 Reproduction / Excretion and Endocrine System 1+0+0 10 10
Course Details
Language : Turkish
Level : Bachelor's Degree
Department / Program : Faculty of Medicine
Mode of Delivery : Face to Face
Type : Compulsory
Objectives : In the course board;
• The development and localization of the structures that make up the endocrine, reproductive and excretory systems, the anatomical, microscopic, functional and biochemical properties of these structures, and the ability to consolidate this information with clinical information;
• The development of the endocrine system and the anatomical and histological features of the endocrine glands;
• Physiological and biochemical analysis of hormones, hypothalamo-pituitary hormonal system and its functioning;
• The development of the urogenital system and the microscopic and macroscopic features and functions of the structures that make up the system;
• It is aimed to teach detailed basic information about the body's water and inorganic composition, homeostasis, menstrual cycle, pregnancy and lactation.
Content : It consists of compulsory board courses (Anatomy, Physiology, Medical Biochemistry, Histology and Embryology, Pharmacology, Medical Practices, Evidence-Based Medicine, Community-Based Medicine) and elective courses. Theoretical courses are given in the semester classrooms with full participation. Applications are made in Anatomy Model Room and Basic Medical Sciences Laboratories.
Methods & Techniques :
Prerequisites and co-requisities : None
Course Coordinator : Asist Prof. Şerife ALPA
Name of Lecturers : Prof. Dr. Taner ZİYLAN
Prof. Dr. Kültigin TÜRKMEN
Associate Prof.Dr. Füsun SUNAR
Asist Prof. Şerife ALPA
Asist Prof. Levent SARIYILDIZ
Asist Prof.Dr. Gülben AKCAN
Asist Prof.Dr. Elif GÜLBAHÇE MUTLU
Asist Prof. Kamile YÜCEL
Associate Prof.Dr. Öznur KÖYLÜ
Asist Prof. Esra ŞUMLU
Assistants : None
Work Placement(s) : No
Recommended or Required Reading
Resources : Akılcıl Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, Oğuz Kayaalp, Ankara 2013. Temel ve Klinik Farmakoloji, Bertram Katzung, 2012. Katzung ve Trevor Farmakoloji, Anthony Trevor, 2012.
Mesleki beceri labarotuvar malzemeleri. Hasta hekim ilişkileri için düzenlenmiş föyler. Hasta hekim ilişkileri için düzenlenmiş drama föyleri Toplum sağlığı hizmeti verilen yerlere ziyaretler
Tıbbi Fizyoloji, Guyton – Hall
Biyokimya (Prof.Dr. Figen Gürdöl,Doç.Dr.Evin Ademoğlu, Nobel Tıp Kitabevi) İnsan Biyokimyası (Prof.Dr.Taner Onat-Prof.Dr.Kaya Emerk, Palme Yayıncılık) Lehninger Biyokimyanın İlkeleri (David L.Nelson Michael M. Cox, Palme Yayıncılık) Harper Biyokimya, Robert Murray, Nobel Tıp Kitabevi) Biyokimya Açıklamalı Soru ve Cevaplı, Prof.Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Akademi Yayıncılık)
Anatomi. Prof. Dr. Kaplan ARINCI, Prof. Dr. Alaittin ELHAN. 2006. Güneş Kitabevi. Sobotta İnsan Anatomisi Atlası (3 Cilt Takım). J. Sobotta. 2015. Beta yayınları. (Çeviri editörü: Prof. Dr. Alaittin ELHAN). Netter İnsan Anatomisi Atlası. Frank H. Netter. 2015. Nobel Tıp Kitabevi. (Çeviri editörü: Prof. Dr. Meserret Cumhur). Anatomi atlası ve ders kitabı. Prof. Dr. Fahri DERE. 2010. Nobel Tıp Kitabevi.
Ross M.: Histology: A Text and Atlas, Kierszenbaum A.: Histology & Cell Biology: An introduction to Pathology 2 ed. Mosby, USA. Gartner L.P., Hiatt J.L.: Color Text Book of Histology. Second ed. SAUNDERS. Moore K.M., Persaud T.V.N. Çev. Ed: Yıldırım M., Okar İ., Dalçık H. Sadler T.W: Langman's Medical Embryology, Eleventh Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA Schoenwolf G.C.: Larsen’s Human Embryology. 4. Ed. CHURCHILL LIVINGSTONE ELSEVIER Klinik Yönleri ile İnsan Embriyolojisi. 6. Ed. NOBEL TIP Junqueira L.C., Carneiro J. Çev. Ed: Aytekin Y, Solakoğlu S.: Temel Histoloji. NOBEL TIP Gartner L.P., Hiatt J.L.: Color Atlas of Histology, Fifth Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA Moore K.M., Persaud T.V.N. Çev. Ed: Yıldırım M., Okar İ., Dalçık H. Welsch U. Çev. Ed.: Tekelioğlu M.: Sobotta Histoloji Atlası. BETA Sadler T.W: Langman's Medical Embryology, Eleventh Edition. Lippincott Williams & Wilkins, USA
Semester : Lecture notes of the lecturers responsible for the relevant board
Course Category
Health 100%
Activity Informations
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 5 25 125
Hours for off-the-c.r.stud 1 15 15
Mid-terms 1 65 65
Laboratory 6 550 33
Final examination 1 75 75
Total Work Load ECTS: 10 313
Course Learning Outcomes
Upon the successful completion of this course, students will be able to:
No Learning Outcomes
1 Farmakolojinin temel kavram ve terminolojisi hakkında alt yapıya sahip olmuş olur. İlaçların kaynakları ve genel özellikleri ile vücuda uygulanan ilaçların emilimi, vücutta dağılımı, biyotransformasyonu ve vücuttan atılımı hakkında bilgi sahibi olur. İlaçların vücuttaki etki şekilleri, veriliş yolları ve dozları ile diğer ilaçlar arasındaki etkileşmeleri ve istenmeyen etkilerini bilir. İlaç şekillerini ve reçete yazımını yapar. Vücut sistemlerine etkiyen ilaçlarının kaynaklarını ve özelliklerini bilir. Reçetenin bölümleri ve düzenlenmesinin öğrenir.
2 Hasta ile iletişim kurma becerisi kaznır. Kötü haber verebilme becerisi kazanır. Çalışma arakadaşları ile iletişim kurma becerisi kazanır. Saldırganlık ile baş edebilme becerisi kaznır. Sağlık hizmetlerini sunma becerisi kazanır. Hizmet sunumunda sağlıkta kalite yönetimi sürecini gözetme becerisi kazanır. Hastalara zarar riskini en aza indiren sağlık hizmeti sunma becerisi kazanır. Mesleki görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmek için kendi sağlığına gerekli özeni gösterime becerisi kazanır. Mesleki uygulamalara ilişkin geribildirim alır ve verme becerisi kazanır. Bireysel ve toplumsal düzeylerde sağlığın geliştirilmesine katılma becerisi kazanır. Mahremiyeti korma becerisi kazanır. Hekimlik uygulamaları sırasında hekimlik kimliği ile uyumlu davranışlar sergileme becerisi kazanır. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenir ve özdeğerlendirme yapma becerisi kazanır. Uygulamalarında kanıt kullanma becerisi kazanır. Bilişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. Uygun literatür taraması yapma becerisi kazanır Öykü (anamnez) alma becerisi kazanır. Nazogastrik sonda takma becerisi kazanır.
3 Hipotalamus , hipofiz ve epifiz bezlerinin hormonlarını Melatonin, Eritropoeitin, Eikozanoidlerin yapısı endokrin sistemdeki rolünü .Ca++ ve P metabolizmasının endokrin kontrolünü Nörolojik sistemin endokrin kontrolünü Tiroid, paratroid,böbreküstü bezinin hormonlarını Pankreatik ve gastrointestinal hormanlarını Metabolizmanın hormonal kontrolü ve obeziteyi Büyüme,gelişme ve yaşlanmanın endokrin kontrolünü öğrenmek Ürogenital sistemi oluşturan organların anatomisi, bu organların gelişimi ve histolojisini Asit –baz dengesi, elektrolit sıvı dengesini ve ilgili mekanizmaları ve hormonlar. Böbreğin normal fonksiyonlarının değerlendirilmesi Gebelik fizyolojisini ve menstrasyon siklusu, cinsiyet hormonları Normal puberte ve cinsiyet anomalilerini
4 İdrar biyokimyası hakkında bilgi edinir ve idrar analizlerini değerlendirir. Hormonlar (tiroid, hipotalamus, hipofiz pankrean GİS ve gonadal), metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olur. Glukokortikoitler-Minarelokortikoidler, Katekolaminler hakkında bilgi edinmek.
5 Üreme/Boşaltım ve Endokrin sistemlerini oluşturan organları öğrenir ve vücudumuzdaki konumlarını bilir. Üreme/Boşaltım ve Endokrin sistemlerini oluşturan organların yapısını, özelliklerini ve görevlerini bilir. Üreme/Boşaltım ve Endokrin sistemlerini oluşturan organların diğer sistemlerindeki organlar ile ilişkisini bilir.
6 Böbreklerin histolojik yapısını, Korteks ve medulla özelliklerini, Glomerul yapısını açıklayabilecek Glomerulda bulunan hücreleri sayıp tanımlayabilecek ve podosit morfolojisini açıklayabilecek Proksimal ve distal tübülüs farklarını sayabilecek ve görüntülerde ayırt edebilecek Henle ansının bölümlerini tanımlayıp, özelliklerini sayabilecek Jukstaglomerular aparatusu oluşturan yapıları sayıp, histolojik özelliklerini Üreter, mesane ve uretranın tabakalarını ve histolojik özelliklerini açıklayabilecek Erkek ve dişi uretrasının farklarını sayabilecek Erkek uretrasının bölümlerini sayabilecek ve histofizyolojik önemlerini açıklayabilecek Üriner sistemdeki organlar ile ilgili preparatları ve görüntüleri Üriner sistemin embriyolojik kökenini, Üriner sistemi oluşturan organların embriyolojik gelişimini açıklayabilir Böbreklerin gelişimini ve farklılaşmasını, İdrar kesesinin kökenini ve farklılaşmasını açıklayabilir Hipofiz ve epifiz bezlerinin embriyolojik gelişimini açıklayabilir Hipofizin histolojik bölgelerini tanımlayıp bulunan hücreleri sayabilir Hipofizin kan dolaşımını açıklayarak önemini yorumlayabilecek. Hipofizden salgılanan hornonların etkileri sayabilecek ve klinik yansımalarını açıklayabilecek Tiroid bezinin embriyolojik gelişimini,Tiroid bezinde bulunan hücrelerin isimlerini, histolojik özelliklerini ve salgıladığı hormonları tanımlayabilir Paratiroid bezinin embriyolojik gelişimini, Paratiroid bezinin histolojik yapısını ve salgıladığı hormonun etkilerini açıklayabileceklerdir Böbreküstü bezinin korteks ve medullasının embriyolojik gelişimlerini, Böbrek üstü bezinde bulunan hücrelerin histolojik özelliklerini ve salgıladıkları hormonları, hormonların etkilerini kısaca açıklayabilecek Erkek genital sistemini oluşturan dokuların histolojik yapısını açıklayabilecek Genital boşaltım kanallarını sayabilecek ve histolojik yapılarını açıklayabilecek Prostat, vesika seminalis ve bulbo-uretral bezlerin histolojik yapısını açıklayabilecek Penisin histolojik yapısını ve histofizyolojisini açıklayabilecek Erkek genital sistem organlarının mikroskobik görüntülerini ayırt edebilecek Ovaryum korteks ve medullası, gelişen foliküller ve korpus luteumu, hormonlarla ilişkilerini açıklayabilecek Tuba uterina bölümleri ve tabakalarını Uterus katmanlarını ve histolojik özelliklerini açıklayabilecek Normal, gebelik ve postmenapozal dönemlerdeki endometriumun özellikleri açıklayabilecek Serviks ve bezlerinin histolojisini açıklayabilecek, Deri ve eklerinin gelişimini açıklayabilecek Kalın ve ince deri histolojisinin farklarını sayabilecek Epidermis histolojik yapısını açıklayabilecek ve tabakalarını sayabilecek Keratinositlerin morfolojik özelliklerini açıklayabilecek Epidermisdeki Melanositlerin ve Langerhans hücrelerinin yapısal özelliklerini ve fonksiyonlarını açıklayabilecek Dermisin histolojik yapısını ve damarlanmasını açıklayabilecek Dermis innervasyonunu (sinirsel uyarımı) açıklayabilecek Ekrin ve apokrin ter bezlerinin histolojik yapısını ve işlevlerini açıklayabilecek Sabese (yağ) bezlerinin yerlerini ve özelliklerini sayabilecek
Weekly Detailed Course Contents
Week Topics
1 Urinary System Anatomy, Kidneys
Urinary System Anatomy; Ureter, Bladder (Vescia Urinaria)
Endocrine System Anatomy – Gl. Thyroidea and Gl. parathyroidea
Introduction to Pharmacology
Routes of Administration and Absorption of Drugs
Distribution of Drugs
Metabolism and Elimination of Drugs
Pharmacodynamic and Pharmacokinetic Drug Interactions
Factors Changing the Effect of Medicines
Mechanisms of Action of Drugs
Functional Structure and General Features of the Excretory System
Structure and Functions of the Nephron
Kidney Blood Flow
Glomerular Filtration Mechanisms
Tubular Structures and Functions
Bladder Function and Void Reflex
The Role of the Kidneys in the Regulation of Electrolyte and Fluid Balance
The Role of Kidneys in Regulating Acid and Base Balance
Urinary System Development
Kidney Histology
Ureter, Bladder and Urethra
2 Endocrine System Anatomy – Gl. Suprarenalis, Gl. Pituiteria and Gl. pineal
Male Reproductive System Anatomy
Receptors and Drug-Receptor Relationship
Physiological Properties of Hormones
Hormone Receptor Interactions
Hypothalamus-Pituitary Hormones
Growth Hormone and IGFs
Thyroid Hormones
Hormones Regulating Calcium Metabolism
Adrenal Cortex Hormones
Adrenal Medulla Hormones
Endocrine Pancreas
Circadian Rhythm and Pineal Gland Hormones
Ghrelin, Leptin, and Other Hormones
Endocrine System Development
Thyroid and Parathyroid
Pituitary
Adrenal Gland
Other Endocrine Glands
Male Genital System Development
Urine Biochemistry
Introduction to Hormones – Mode of Action
Hypothalamus and Pituitary Hormones
3 Female Reproductive System Anatomy
Male Genital System Histology
Thyroid and Parathyroid Hormones
Pancreas and GIS Hormones
steroidogenesis
Glucocorticoids-Minarelocorticoids
catecholamines
4 Breast Anatomy
Male Reproductive Physiology
Development of the Female Genital System
Gonadal Hormones
Renin Angiotensin Aldesterone
Growth Factors and Growth Hormones
6 Female Reproductive Physiology
Pregnancy, Childbirth and Lactation Physiology
Neonatal Physiology
Fetal Physiology
Histology of the Female Genital System
Mammary Glands
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13P14P15P16P17P18P19P20P21P22P23P24P25
All 44444444444444444444444
C1 44444444444444444444444
C2 44444444444444444444444
C3 44444444444444444444444
C4 44444444444444444444444
C5 44444444444444444444444
C6 44444444444444444444444
bbb