İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Topluluk önünde konuşma ve iletişim kurma konusunda önemli bilgiler veren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Birol Büyükdoğan, konferanslarda, derslerde ve günlük hayatta etkili iletişimin önemine dikkat çekti. Büyükdoğan, topluluk önünde konuşma korkusu ve heyecan gibi sorunları aşmak için bol bol pratik yapmanın ve özgüven geliştirmenin etkili olacağına değindi.

“Topluluk Karşısında Bol Bol Konuşmak Gerekiyor”

Kitle karşısında konuşmanın önemini ifade eden KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Birol Büyükdoğan; “Topluluk karşısında konuşarak özgüven eksikliği ve heyecanlanma gibi durumlar aşılabilir. Temel nokta, konuşma yapmadan önce metin ve sunum hazırlamakla birlikte, bol bol pratik yapmaktan geçer. Topluluk karşısında konuşma korkusu, o korkunun üzerine giderek yani fırsat buldukça konuşma yaparak giderilebilir. Öğrenciler ve özgüven eksikliği olanlar, çıkıp bir topluluk önünde konuşmalıdır. İletişimde konuşmanın her detayı çok önemlidir. Konuşmada fazla uzun olmamak kaydıyla ihtiyaç duyulan bilgiyi aktarmak, dikkatleri dağıtmamak, öz ve net açıklayabilmek gerekir. Çünkü sizin ne anlattığınız değil, kitlenin ne anladığı önemlidir. Bu yüzden ne anlattığınızla birlikte nasıl anlattığınız da önem kazanmaktadır.

İletişimde esnasında ara ara dikkatleri toplayabilmek adına espri yaparak, ortak noktalardan, gündemden bahsederek dikkatleri toplamak gerekir. Konuşma, yoğun bir emek gerektirir ve iyi pazarlanması gerekir. Konuşmalar ne çok hızlı ne de çok yavaş olmalı. Önemli noktalarda sesi yükseltmek, vurgu ve tonlamalara dikkat etmek, hedef kitleye göre denge kurup konuşmak daha etkileyici bir konuşma sağlar. Konuşurken yaşayan Türkçe kullanılmalı, kelimeler net olmalı, hedef kitleye uygun bir dil ile hitap edilmeli. Konuşmada beden dili de elbette çok önemlidir. Konuşmalar mümkünse ayakta, dik durarak ve eller kullanılarak yapılmalı. Çünkü beden dili, sözlü iletişimi destekleyen ve güçlendiren en önemli unsurdur. Yine iletişim kurarken güler yüzlü olunmalı, tebessüm eder bir ifadeyle konuşulmalıdır” dedi.

Ses Etkili Olur Mu?

Sesin, iletişimde önemli bir etken olduğunu belirten Büyükdoğan; "Özgüven eksikliğini gidererek topluluk karşısında etkili konuşma yapmak isteyenler, kendilerini şöyle bir testten geçirdiklerinde eksikliklerini görebilirler. Bağımsız bir gözlemciyle beraber mümkünse cep telefonuyla kayda alınan bir konuşma değerlendirilmeli, ortaya çıkan konuşmadaki ses tonu ve hızı, hazır bulunan metne ne kadar bakıldığı, beden dilinin nasıl kullanıldığı, süreye uyulup uyulmadığı, göz temasının sağlanıp sağlanmadığı gibi hatalar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Konuşmada Heyecan Faktörü

Konuşmalarda ve iletişimde meydana gelen heyecanı belirten Büyükdoğan; "Konuşma yaparken kendimizden ziyade dinleyicilere odaklanmak, konuşma yapılan yerde çevreyi gözlemlemek ya da göz teması sağlamak, o anda oluşan heyecan ve paniği ortadan kaldırabilir. Heyecanı azaltmanın bir başka çözüm yolu olarak da dinleyicileri dost gözüyle görmek ve konuyla ilgili her şeyi anlatmak yerine, dinleyicinin ihtiyacı olan bilgileri aktarmak ve temelde insanlara nasıl faydalı olabilirim hissiyatıyla yaklaşmak heyecanı ortadan kaldırabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Pusula

08 Temmuz 2024