İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Fiziksel aktiviteye düzenli katılım, çocukluk çağı obezitesinin ve buna bağlı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Gerçek, çocukluk çağı obezitesinde fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.

“5-19 Yaş Aralığındaki 160 Milyon Çocuk Obezite ile Mücadele Ediyor”

Fiziksel hareketsizliğin, birçok sanayileşmiş ülkede giderek önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirten KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Gerçek; “Teknolojik ilerleme ve yaşamda fiziksel efora olan ihtiyacın azalmasıyla birlikte, modern toplumlardaki hem gençler hem de yetişkinler, daha hareketsiz yaşam tarzlarına alışıyor. Yaygın hareketsiz davranışlar arasında akıllı telefon, tablet, bilgisayar kullanımı; televizyon izleme, video oyunu oynama, oturarak okuma veya çalışma davranışları yer alıyor” dedi.

Gerçek; “Aşırı hareketsiz geçirilen zaman, dünya çapında çocuklar ve ergenler arasında yaygın olarak görülüyor. Yüksek enerjili gıda alımı ile birlikte yetersiz fiziksel efor, obezite oranlarında artışa yol açıyor. 5-19 yaş aralığındaki 390 milyonun üzerindeki çocuk ve ergen fazla kilolu. Bu bireylerden 160 milyonu ise obezite ile mücadele ediyor. Fiziksel hareketsizlik, nüfusun sağlığı ve refahı için ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkıyor. Çocuklar ve ergenler de dahil olmak üzere nüfusun fiziksel aktivite düzeylerini artırmak için bilinen etkili politika ve programların acilen yaygınlaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Çocuklar; Yaşlarına Uygun, Çeşitli Aktiviteler İçin Teşvik Edilmeli”

Fiziksel aktiviteye katılımın artmasının, çocuklarda zihinsel işlevler ve beyin sağlığı dahil olmak üzere bilişsel işlevleri etkilediğini ve yapılması gereken aktivitelere değinen Gerçek; “Fiziksel aktiviteye düzenli katılım, çocukluk çağı obezitesinin ve buna bağlı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Buna ek olarak, son çalışmalar fiziksel aktiviteye katılımın artmasının, çocuklarda zihinsel işlevler ve beyin sağlığı dahil olmak üzere bilişsel işlevleri etkilediğini gösteriyor. Bu grubun, her gün 60 dakika veya daha fazla orta ila şiddetli yoğunlukta fiziksel aktiviteye ihtiyacı bulunuyor. Bunlar;

  • Aerobik aktivite: Günlük 60 dakika veya daha fazla sürenin çoğunda yürüme, koşma veya kalp atışlarını hızlandıran herhangi bir aktivite yapılmalıdır. Haftada en az 3 gün kuvvetli yoğunlukta gerçekleştirilmelidir.
  • Kas güçlendirme: Haftada en az 3 gün tırmanma veya şınav çekme egzersizlerini barındırmalıdır.
  • Kemik güçlendirme: Haftada en az 3 gün zıplama veya koşma gibi hareketler yapılmalıdır.

"Günde altmış dakikalık aktivite fazla gibi gelebilir, ancak bu konuda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü çocuklar, önerilen fiziksel aktivite seviyelerini zaten karşılıyor olabilir. Bu nedenle, onları yaşlarına uygun ve eğlenceli çeşitli aktivitelere katılmaya teşvik etmenin yollarını öğrenmek önemlidir" diyerek çocukluk çağı obezitesi ile başa çıkma yöntemleri hakkında kıymetli bilgiler paylaştı.

04 Eylül 2024