İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Konya, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan, etrafı Ankara, Eskişehir, Afyon, Isparta, Antalya, Karaman, Mersin, Niğde ve Aksaray illeriyle çevrili Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilidir. 2022 verilerine göre Konya’da yaklaşık 2.250.000 kişi yaşamaktadır ve Konya, Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehridir. Konya, ülkemizin ana ulaşımını sağlayan doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde uzanan karayolu bağlantıları ile önemli bir kavşak noktası halindedir. Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve Havaalanı ile Konya’dan ülkemizin tüm şehirlerine modern ulaşım imkânı bulunmaktadır.

Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir. Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapması nedeniyle Konya’da çok sayıda İslami eser bulunmaktadır. Selçukludan kalma han, kervansaray, cami, medrese ve kümbetlere sahip kentin bugün de dünya çapında tanınmasında ve ABD’den Kore’ye kadar geniş bir coğrafyadan turist çekerek inanç turizminde merkez olmasında, içinde Mevlâna Türbesi’nin de bulunduğu Mevlâna Müzesi önemli rol oynamaktadır. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda turistin geldiği Mevlâna Müzesi yılda 1,5 milyon yıllık ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzesi konumundadır.

Üniversitemize adını veren Karatay Medresesi ise Konya`da Anadolu Selçukluları devrinde, 1251 yılında Selçuklu Veziri Emir Celaleddin Karatay tarafından inşa ettirilmiştir. Karatay Medresesi, 1914’e kadar altı yüz atmış üç (663) sene eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmiş, Anadolu topraklarında adeta ilmin yuvası olmuştur. Bu seçkin eserin adını yaşatmak ve ölümsüz hizmetlerini sürdürmek bugün KTO Karatay Üniversitesi’nin görevidir. Bu amaçla Karatay Medresesi’nin tarihi birikiminin Karatay Üniversitesi’ne devri tarihimizle yeniden bir bağ kurmak anlamındadır. Bu durumda KTO Karatay Üniversitesi’nin kuruluş tarihinin 1251 olarak kabul edilmesi de oldukça manidardır ve tarihimize olan bir vefadır.

 

Üniversite Öğrenimi İçin Neden Konya?

Konya, beş üniversite ile 130 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin hepsinin Konya’yı tercih etmek için önemli nedenleri var. Bu nedenlere yakından baktığımızda yedi ana faktör öne çıkıyor.

Güvenli ve Huzurlu Şehir: Konyalılar misafirperverdir. Bazen dolmuşta öğrenciler, pek çok kez dolmuş ücretlerinin diğer yolcular tarafından ödendiğine şahit olur. Ya da yeni tanıştıkları arkadaşları ve komşuları büyük bir iyi niyetle yemek ısmarlayıp beklenmedik anlarda jestler yapabilir. Öğrencilere iyilik yapma alışkanlığı, köklü bir İslam geleneği olarak ilim tahsil edenlerin takdir ve teşvik edilmesi fikrinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, söylemeye gerek yok, şehirdeki suç oranı, Türkiye’nin diğer büyük şehirleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.

Yüzlerce Ana Dal İmkânı: Konya’daki beş üniversite, Ayakkabı Tasarımı ve İmalatından Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’ne ve Pilot Eğitimi’ne kadar yüzlerce alanda öğrenim imkânı sunmaktadır.

Uygun Fiyatlı Öğrenim İmkânları: Konya’da kiralar İstanbul’dakinden ortalama %60 daha düşüktür. Üniversitelere yakın onlarca devlet ve özel öğrenci yurdu bulunmaktadır. Öğrenciler ayrıca arkadaşlarıyla da kolayca ev kiralayabilmektedir. Üniversitelerde öğrenci menüsü en fazla 40 TL’dir ve bir lokantada öğrenciler 80-100 TL’ye doyurucu bir yemek yiyebilir.

Ulaşım: Konya halk otobüsü, tramvay ve dolmuş hatları ile çok sayıda ulaşım alternatifine de sahiptir. Yaklaşık 145 TL’ye satın alınabilen öğrenci seyahat kartı ile öğrenciler, bir ay boyunca otobüs ya da tramvay ile tüm şehri gezebilirler. Konya’da ulaşımın en güzel yanlarından biri de bisiklettir. Öğrenciler bu dümdüz şehirde ulaşım için bir bisiklet satın alabilir veya kiralayabilirler.

Konum: Kelimenin tam anlamıyla, tüm yollar Konya’ya çıkar. Konya ülke çapında ulaşım için bir merkezdir. Öğrenciler hızlı trenle Ankara’ya 2 saatten kısa sürede, İstanbul’a ise 5 saatten kısa sürede gidebilirler. Konya, Antalya’nın sahillerine arabayla sadece 3 saat uzaklıktadır. Türkiye’nin bir diğer öğrenci şehri Eskişehir ise hızlı trenle sadece 2 saat mesafededir.

 

Zengin Saray Mutfağı: Şehir, Selçukluların ve tasavvufun başkenti olduğu için kültürel açıdan zengin ve sofistike bir mutfağı miras almıştır. Konya’da yaşayan öğrenciler, sultanlar gibi yemek yeme şansına sahiptir.

Anadolu’nun Yükselen İş ve Sanayi Merkezi: Konya, oldukça gelişmiş ve güçlenen sanayisiyle en önemli istihdam merkezlerinden biridir. İmalat ve diğer sanayi alanlarındaki çeşitlilik istihdam alanları oluşturmaktadır. Bu nedenle, Konya’da F1 simülatörleri üreten firmaların yanı sıra şekersiz bisküvi yapan fabrikalar da görmek hiç şaşırtıcı değil. Öğrenciler yüzlerce şirkette staj yaparak iş tecrübesi kazanma şansına sahiptir. Konya gazetecilik, TV veya iletişim okuyan öğrencilere zengin bir yerel gazete, TV ve radyo listesi sunar.

Görülecek Yerler: Konya, öğrencilerin gezip görebileceği çok sayıda yere ev sahipliği yapmaktadır. Selçuklu medreseleri ve camileri, Karatay Medresesi, Mevlânâ Celaleddin Rumi Türbesi, Selçuklu sarayının bulunduğu Alaaddin Tepesi, Sille, Kelebekler Vadisi, Bilim Merkezi, her yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapan Tuz Gölü ve antik Hristiyan kenti Kilistra görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

Daha fazla bilgi için: https://gokonya.com/