İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dili İngilizce(%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Zorunlu 40 iş günü
ÖSYM Tipi SAY

KTO Karatay Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, öğrencilerimizi bilgili, yetenekli, yaratıcı ve girişimci mühendisler olarak yetiştirmek ve bilgi paylaşımını üst düzeyde tutarak toplumu ileri götürmek amaçlarıyla kurulmuştur. Lisans programı Makina mühendislik konularını anlamlı bir bütünlük içinde öğrenciye sunmayı; böylece konusunda her türlü ihtiyaca cevap verebilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımını, üretimini, montajını ve bakımını gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Geçmişin değerlerini geleceğe taşımayı hedef edinen KTO Karatay Üniversitesi bu güçle çağın teknolojilerini konuşturacak, yeni teknolojiler üretecek, AR-GE'de öncü ve yenilikçi mühendisler yetiştirmek için kapılarını ardına kadar açarak, ülkemizin kalkınma ve refah düzeyini artırabilecek bilim adamlarını Mühendislik Fakültesi bünyesinde iş hayatına hazırlamaktadır.

Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla bilimsel yetkinliğini kanıtlamış ve endüstriyel tecrübesi olan akademik kadromuzun temel amacı; ülkemiz bilim ve teknolojisine katkı yapması beklenen öğrencilere mevcut birikimini yansıtarak, üretime dönüşen özgün bilimin ve teknolojinin esasını oluşturacak altyapıyı kurmaktır.

Bölümümüz bünyesinde bulunan Makina dinamiği laboratuvarı, mekanik atölye, hidrolik-pnömatik laboratuvarı, ölçme laboratuvarı, ısı-akışkan laboratuvarı ve nümerik analiz laboratuvarıyla, öğrencilerimizin temel mühendislik derslerinde öğrendikleri temel kavramları deneysel yöntemler kullanarak gerçek sistemler üzerinde görme ve pratik becerilerini geliştirme imkânına sahip olmalarını sağlıyoruz. Bu araştırma ortamları sayesinde öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında takım çalışması bilincini kazandırmayı hedefliyoruz.

Eğitim ve öğretim müfredatımız teori ve uygulamayı dengede götüren bir yaklaşımla oluşturulmuştur. 1 Yıl İngilizce hazırlık; 4 yıl Makina Mühendisliği Branş Eğitimi verilir. Bölümümüz %30 İngilizce Destekli Türkçe Programdır. Üniversitemiz ve bölümümüz yer olarak Konya bölgesinde Makina mühendisliği ile ilgili sanayi kuruluşlarının tam ortasında, merkezi bir konumdadır. Öğrencilerimize üniversite teorik ve pratik uygulamalı eğitim-öğretim yanında sanayide ilave uygulama imkânı sağlayarak tecrübe ve birikim kazandırıp, yönelmek istedikleri alanlarla alakalı yoğunlaşma fırsatı veren bir müfredata sahiptir.

Endüstri odaklı öğrencilerimiz için yaz stajlarından ayrı olarak her dönem endüstri ile iç içe bir projede çalışma fırsatı sunarak, mezun olduklarında endüstrimizin sorunlarına çözüm sunabilecek seviyeye getirerek, çalışma hayatına hazırlamak amacındadır. Akademi odaklı öğrencilerimiz için amacımız ise kendilerini akademik hayatin gerekliliklerine uygun donanımı kazandırmak üzere, yurt dışındaki araştırma merkezleriyle bütünleşmiş, gerek yurt dışındaki uluslararası düzeydeki yüksek lisans hayatına gerekse yurt içindeki akademik hayata hazır hâle getirecek donanımı vermektir.

Sunduğumuz müfredat, geleceğin Makina Mühendislerini, Makina Mühendisliğinin temel ilkelerini ve bunların üzerine geleceğin modern mühendislerinin ihtiyaç duyacağı bilgi ve donanımı kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Müfredatımız üretim ve tasarımı birlikte ele alarak, temel kavramları mühendisliğin asıl amacı olan endüstri ve toplumun yüzleştiği problemlere çözüm olacak ürünler ve süreçlerin tasarımı ile ilişkilendirecek şekilde oluşturulmuştur. Programda uygulamalı dersler, projeye dayalı öğrenme, beceriye yönelik ders bileşenleri ile aktif öğrenmeye ağırlık verilmektedir. Klasik ve yeni alanlarda hem temel kavramlar hem de uygulamalara yönelik yaptığımız vurgularla, öğrencilerimizin bilgi ve becerisini birçok endüstri alanlarında ve gelişmekte olan yeni teknolojiler üzerinde uygulamaları için güçlü kılmaktadır.

Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri Lisans derecesini alabilmek için, endüstri kuruluşlarında Makina Mühendisliği eğitimine katkıda bulunacak şekilde, en az 40 gün staj yapmak zorundadırlar. Stajın yanı sıra bölümümüzde ayrıca işyeri eğitimi uygulaması (intörn mühendislik) bulunmaktadır. Bu program ile, başvuru şartlarını sağlayan son sınıf öğrencilerimiz, 7. veya 8. dönemlerini (yaklaşık 4 aylık kesintisiz olarak) sanayide sahada geçirerek mühendisliğe adım atmış olurlar. İntörn Mühendisler, bir mühendis gibi sanayide çalışmalar yaparak belirtilen sürenin tamamını yerleştirildikleri firmada geçirmekte ve firmanın çalışma şartlarına tamamen uymaktadırlar.
KTO Karatay Üniversitesi Makina Mühendisliği diplomasına sahip, yukarıda değinilen çok yönlü, tümleşik bilgi ve kavramlarla donatılmış bir öğrenci, bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda da ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde de öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahip olacaktır.

Makina Mühendisliği bölümü mezunlarımızın;

PEA-1 Özel sektörde orta/büyük ölçekli işletmelerde veya çeşitli kamu kuruluşlarında görev alabilmeleri,

PEA-2 Akademik alanda yurtiçi ve/veya yurtdışı çalışmalar yapabilmeleri, uygulamalı ve/veya deneysel çalışmalar yapabilmeleri, kurumların Ar-Ge birimlerinde çalışabilmeleri,

PEA-3 Mesleki veya topluma hizmet amacı ile kurulmuş organizasyonlarda çeşitli kademelerde çalışabilmeleri,

program eğitim amaçlarımız olarak belirlenmiştir.

Makina Mühendisliği Bölümünün Özgörü ve Özgörevi 

Özgörü: Türkiye’nin teknolojik yönden kalkınmasında lider bir rol üstlenmek, uluslararası düzeyde verdiği üst düzey eğitimi ve teknolojiye yön veren uygulamalı bilimsel araştırmaları ile farkı olan bir bölüm olarak hizmet vermektir. 

Özgörev: girişimci, lider, yenilikçi meziyetlere sahip mezunlar yetiştirilebilmesini temin eden dünya standartlarında akademik programlar sunmak, mühendislik alanlarında yeni bilgiler oluşturmak ve yayınlamak ve böylelikle sanayi dünyasının gelişimine hizmet etmektir. 

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Makina Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

KTO Karatay Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır.

Makina Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur.

Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır.

Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Makina mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan Aralığı Verilen Not Katsayı

90-100 A 4,0

85-89 A- 3,7

80-84 B+ 3,3

75-79 B 3,0

70-74 B- 2,7

65-69 C+ 2,3

60-64 C 2,0

55-59 C- 1,7

50-54 D+ 1,3

40-49 D 1,0

0-39 FF 0,0

Diğer harf notları şunlardır :

1-) FG = Sınava Girmedi

2-) FX = Devamsız

3-) I = Eksik

4-) S = Yeterli

5-) U = Yetersiz

6-) T = Transfer

7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemize ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

Türkiye’de ve dünyada en geniş çalışma alanı olan Makina Mühendisliği dünün, bugünün ve geleceğin mesleğidir. Makina mühendisi, en genel tanımıyla her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, bakım onarımı ve işlemesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapar. Dolayısıyla geniş bir çalışma alanına sahiptir. Makina mühendisleri fabrikalardan, şantiyelerden, santrallere, araştırma merkezlerinden imalat sanayisine enerji sektöründen, inşaat sektörüne kimya sanayisinden, ilaç sanayisine savunma sanayisinden, otomotiv sanayisinden beyaz eşya sanayisine kadar her sektörde çalışma olanağı bulabilirler. Günümüzde Makina mühendisi ihtiyacı artarak devam etmekte ve arz talebin gerisinde kalmaktadır. İleride Ar-Ge faaliyetlerine daha da ağırlık verileceği göz önüne alındığında, yeni endüstrilerle, eski endüstrilerdeki gelişmelerle ve yenilebilir enerji kaynaklarındaki gelişmelerle, Makina mühendislerine olan talebin artarak devam edeceği bilinmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü olarak sunduğumuz müfredat, akademik ve endüstriyel yaklaşımlar tasarım ve üretimi birlikte ele alarak mühendisliğin asıl amacı olan endüstri ve toplumun karşılaştığı problemlere çözüm olacak ürünler ve süreçleri ilişkilendirilerek oluşturulmuştur. Tasarım ağırlıklı programla, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yönü kuvvetli olacak olan mezunlarımız, tüm sektörlere ait fabrika ve işyerlerinde, temel ve uygulamalı araştırmalar yapan kurum ve kuruluşlardan ileri teknoloji malzemelerinde yoğunlaşan endüstrilere kadar geniş bir alanda çalışabilecekleri gibi, kendi kuracakları firmalarda çalışma imkanına da sahip olacaklardır.