Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 3 02130007 Besin Kimyası ve Uygulamaları 2+2+0 2 2 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. İçeriği : Besin kimyasına giriş, su yapı ve özellikleri, gerçek çözeltiler, koloit çözeltiler, karbonhidratlar I-II, Proteinler I-II, Lipitler I-II, vitaminler, mineraller, enzimler, besinlerdeki kimyasal kalite değişimleri, besinlerin depolanması esnasında kalitede oluşan değişmeler. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Prof. Dr. Faruk BOZOĞLU Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : 12345 Ders Notları : Ders sunumları Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 7 1 7 Ara Sınavlar 1 5 5 Laboratuvar 14 2 28 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5 Toplam İş Yükü AKTS: 2 73 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Besinlerin fiziksel ve kimyasal yapıları ve bu yapıların muhafazası esnasında değişimini öğrenebilme. 2 Besinlerin fiziksel ve kimyasal yapılarını öğrenebilme. 3 Vitamin, mineral, lipit, karbonhidrat ve yağların işlev ve yapılarını kavrayabilme. Ders Konuları Hafta Konu 1 Besin kimyasına giriş 2 Karbonhidratların kimyasal yapısı, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler 3 Karbonhidratların sınıflandırılması 4 Karbonhidratların genel özellikleri 5 Lipidlerin kimyasal yapısı, Trigliserid, Yağ asitleri 6 Yağların sınıflandırılması 7 Vize Sınavı 8 Yağların bazı özellikleri 9 Proteinlerin kimyasal yapısı ve özellikleri 10 Proteinlerin sınıflandırılması 11 Suyun yapısı ve fonksiyonları 12 Mineral maddelerin yapısı ve fonksiyonları 13 Vitaminlerin yapısı ve fonksiyonları 14 Final sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 5 Ö1 5 Ö2 5 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek