İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
3 02130007 Besin Kimyası ve Uygulamaları 2+2+0 2 2
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
İçeriği : Besin kimyasına giriş, su yapı ve özellikleri, gerçek çözeltiler, koloit çözeltiler, karbonhidratlar I-II, Proteinler I-II, Lipitler I-II, vitaminler, mineraller, enzimler, besinlerdeki kimyasal kalite değişimleri, besinlerin depolanması esnasında kalitede oluşan değişmeler.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Prof. Dr. Faruk BOZOĞLU
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : 1
2
3
4
5
Ders Notları : Ders sunumları
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 7 1 7
Ara Sınavlar 1 5 5
Laboratuvar 14 2 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü AKTS: 2 73
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Besinlerin fiziksel ve kimyasal yapıları ve bu yapıların muhafazası esnasında değişimini öğrenebilme.
2 Besinlerin fiziksel ve kimyasal yapılarını öğrenebilme.
3 Vitamin, mineral, lipit, karbonhidrat ve yağların işlev ve yapılarını kavrayabilme.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Besin kimyasına giriş
2 Karbonhidratların kimyasal yapısı, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler
3 Karbonhidratların sınıflandırılması
4 Karbonhidratların genel özellikleri
5 Lipidlerin kimyasal yapısı, Trigliserid, Yağ asitleri
6 Yağların sınıflandırılması
7 Vize Sınavı
8 Yağların bazı özellikleri
9 Proteinlerin kimyasal yapısı ve özellikleri
10 Proteinlerin sınıflandırılması
11 Suyun yapısı ve fonksiyonları
12 Mineral maddelerin yapısı ve fonksiyonları
13 Vitaminlerin yapısı ve fonksiyonları
14 Final sınavı
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 5
Ö1 5
Ö2 5
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek