Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 5 02150016 Besin Kontrolü ve Mevzuatı 2+0+0 3 3 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri kavratmak. İçeriği : Besinlerde kalite kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de ve Dünyada besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemelerdir. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : 12 Ders Notları : Ders sunumları Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %25 Alan Bilgisi %75 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14 Ödevler 2 5 10 Ara Sınavlar 1 15 15 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15 Toplam İş Yükü AKTS: 3 82 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Besinlerle ilgili yasal düzenlemelere uygun hareket eder. 2 Besinlere uygulanan kalite kontrol yöntemlerini öğrenir. 3 Besin güvenliği ve besin güvenliğini bozan etmenleri sıralar Ders Konuları Hafta Konu 1 Gıda kontrolü hakkında genel bilgi 2 Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri 3 Gıda güvenliği kavramı ve Türkiye'de, Dünyada ve AB ülkelerinde gıda güvenliği 4 Gıda kontrol yönetmeliği 5 Türk standartlarında gıda mevzuatı 6 Gıda etiketleme yönetmeliği 7 Ara sınav 8 Gıda standartları ve gıda katkı maddeleri 9 Gıda sektöründe ISO standartları 10 Gıda işlemede HACCP uygulamaları 11 Gıda sektöründe hijyenik tasarım 12 Önkoşul programları: İyi İmalat Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) 13 Proje ödevleri sunumları 14 Final Sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 55 Ö1 55 Ö2 55 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek