İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
5 02150016 Besin Kontrolü ve Mevzuatı 2+0+0 3 3
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Besin kontrolünün amacını, gıda mevzuatında yer alan temel kavramları, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri kavratmak.
İçeriği : Besinlerde kalite kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de ve Dünyada besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemelerdir.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : 1
2
Ders Notları : Ders sunumları
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %25
Alan Bilgisi %75
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ödevler 2 5 10
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü AKTS: 3 82
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Besinlerle ilgili yasal düzenlemelere uygun hareket eder.
2 Besinlere uygulanan kalite kontrol yöntemlerini öğrenir.
3 Besin güvenliği ve besin güvenliğini bozan etmenleri sıralar
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Gıda kontrolü hakkında genel bilgi
2 Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri
3 Gıda güvenliği kavramı ve Türkiye'de, Dünyada ve AB ülkelerinde gıda güvenliği
4 Gıda kontrol yönetmeliği
5 Türk standartlarında gıda mevzuatı
6 Gıda etiketleme yönetmeliği
7 Ara sınav
8 Gıda standartları ve gıda katkı maddeleri
9 Gıda sektöründe ISO standartları
10 Gıda işlemede HACCP uygulamaları
11 Gıda sektöründe hijyenik tasarım
12 Önkoşul programları: İyi İmalat Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP)
13 Proje ödevleri sunumları
14 Final Sınavı
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 55
Ö1 55
Ö2 55
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek