Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 4 02140012 Besin Mikrobiyolojisi ve Besin Güvenliği 2+2+0 2 2 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. İçeriği : Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe, bakterilerin sınıflandırılmadaki yeri, enfeksiyöz hastalıklarına ve besin kaynaklı zehirlenmelere yol açan mikroorganizmaların özellikleri ve bunlardan korunma yöntemleri, gıda hijyeni, gıda kontaminasyonları. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Prof. Dr. Faruk BOZOĞLU Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : 4123 Ders Yapısı Fen Bilimleri %25 Sağlık Bilimleri %25 Alan Bilgisi %50 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14 Ara Sınavlar 1 10 10 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15 Toplam İş Yükü AKTS: 2 67 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonlarını anlatır. 2 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını tartışır. 3 Gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik eden ve engelleyen koşullara karar verebilir. Ders Konuları Hafta Konu 1 Mikroorganizma gıda ilişkileri, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve gıdalarda önemli mikroorganizmalar 2 Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar 3 Besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar 4 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, ürün kalitesinin (raf ömrünün) indikatörleri 5 Gıdaların kimyasal koruyucularla saklanması, soğukta ve dondurarak saklama 6 Mikroorganizmaların öldürülmesi ve alternatif gıda saklama yöntemleri 7 Ara sınav 8 Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar 9 Süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar 10 Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar 11 Meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar 12 Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar 13 Hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar 14 Final sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 545 Ö1 545 Ö2 545 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek