İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
4 02140012 Besin Mikrobiyolojisi ve Besin Güvenliği 2+2+0 2 2
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
İçeriği : Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe, bakterilerin sınıflandırılmadaki yeri, enfeksiyöz hastalıklarına ve besin kaynaklı zehirlenmelere yol açan mikroorganizmaların özellikleri ve bunlardan korunma yöntemleri, gıda hijyeni, gıda kontaminasyonları.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Prof. Dr. Faruk BOZOĞLU
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : 4
1
2
3
Ders Yapısı
Fen Bilimleri %25
Sağlık Bilimleri %25
Alan Bilgisi %50
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü AKTS: 2 67
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonlarını anlatır.
2 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını tartışır.
3 Gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik eden ve engelleyen koşullara karar verebilir.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Mikroorganizma gıda ilişkileri, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve gıdalarda önemli mikroorganizmalar
2 Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
3 Besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar
4 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, ürün kalitesinin (raf ömrünün) indikatörleri
5 Gıdaların kimyasal koruyucularla saklanması, soğukta ve dondurarak saklama
6 Mikroorganizmaların öldürülmesi ve alternatif gıda saklama yöntemleri
7 Ara sınav
8 Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
9 Süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
10 Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
11 Meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
12 Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar
13 Hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
14 Final sınavı
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 545
Ö1 545
Ö2 545
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek