İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
6 02160020 Beslenme Destek Sistemleri 2+0+0 3 3
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Dersin temel amacı enteral - parenteral beslenme ilkelerini, hastalıklarda ve bazı spesifik durumlarda bu ilkelerin uygulanmasını sağlamak, kullanılan ürünleri, bileşimlerini özetleyip hastanın, beslenme durumunu değerlendirmektir.
İçeriği : Enteral- parenteral beslenme yolları, endikasyonları, kontraendikasyonları, ürünler ve özellikleri, bireylerin beslenme durumunun saptanması ve destek sistemleri ile bireye uygun diyet planlama
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. Şirin KAYHAN ESER
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : 1
2
Ders Notları : Dersi veren akademisyenin notları
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %25
Alan Bilgisi %75
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 3 2 6
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü AKTS: 3 87
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Enteral ve parenteral beslenme yollarının uygulama durumlarını karşılaştırır.
2 Bireylerin beslenme durumlarının saptanarak kişiye uygun diyet planlayabilme
3 Enteral ve parenteral beslenmenin zorunlu olduğu ya da kontraendike olduğu durumları kavrayabilme
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Beslenme destekleri tarihçesi, önemi, sınıflandırılması
2 Enteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları
3 Enteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi
4 Enteral beslenme yolları
5 Parenteral beslenme tanımı, endikasyonları, kontraendikasyonları
6 Parenteral beslenme ürünleri özellikleri ve hastaya uygun ürün seçimi
7 Ara sınav
8 Parenteral beslenme yolları
9 Hastalıklara özgü beslenme destek sistemleri tedavisi
10 Hastalıklara özgü beslenme tedavisi ve destekleri II
11 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
12 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
13 Hastanın gereksinim ve hastalık durumuna uygun beslenme destek tedavisi planlama-vaka çözümleri
14 Final sınavı
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 4
Ö1
Ö2 54
Ö3 43
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek