Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 3 02130009 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı 2+0+0 2 2 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Bu dersin amacı; öğrenciye temel beslenme eğitimi ve danışmanlığı hakkında bilgi ve beceri kazandırabilmektir. İçeriği : Eğitimin tanımı ve ilkeleri, bilgi, tutum, davranış anlamları, eğitim yöntemleri ve araçları, eğitim yöntemleri ve araçları, asıl öğreniyoruz, beynin öğrenmedeki rolü, öğrenme kuramları ve öğrenmeyi etkileyen faktörler, eğitim planlama ve değerlendirme, eğitim projesi öz hazırlıklar, iletişim teknikleri, davranış değişikliği terapisi, empati ve diyet uygulamada motivasyon, hasta takibi ve danışmanlığı, alanla ilgili projelerin sunumları. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : 123 Ders Notları : Ders sunumları Ders Yapısı Eğitim Bilimleri %50 Alan Bilgisi %50 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14 Ödevler 5 1 5 Ara Sınavlar 1 10 10 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10 Toplam İş Yükü AKTS: 2 67 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Eğitim kavramını ve detaylarını analiz edebilme 2 Beslenme eğitiminde kullanılacak materyalleri tasarlayabilme 3 Farklı gruplara verilebilecek beslenme eğitiminin daha etkili olması için gerekli faktörleri açıklayabilme ve diğer birimlerle eğitimin daha etkili geçmesi için koordinasyon içinde olabilme 4 Besin okuryazarlığı kavramının beslenme eğitimindeki önemini açıklayabilme 5 Farklı gruplara beslenme eğitimi uygulayabilme Ders Konuları Hafta Konu 1 Beslenme eğitimi ve danışmanlığa giriş ve temel kavramlar 2 Beslenme eğitiminin önemi yeri, beslenme okuryazarlığı 3 Besin seçimine etki eden faktörler 4 Beslenme eğitimi programı materyalleri 5 Beslenme eğitimi ve iletişim (pratik ile) 6 Farkındalık ve motivasyon 7 Vize Sınavı 8 Beslenme eğitimi hazırlama, geliştirme, değerlendirme 9 Beslenme eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) 10 Çocuklarda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) 11 Yaşlılarda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) 12 Gebelerde beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) 13 Kilo kontrolü için gelen yetişkin danışanda beslenme eğitimi, Çocuklarda beslenme eğitimine ilişkin eğitimi pratik- uygulama (farklı öğrenci grupları) 14 Final Sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 4 Ö1 4 Ö2 34 Ö3 44 Ö4 4 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek