Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 6 02160021 Dış Kurum Uygulaması 0+4+0 6 6 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Dersin temel amacı, öğrencilerin dönem boyunca öğrendikleri teorik bilgilerin belirlenen kurum/kurumlarda uygulamalarını izlemek, bilgilerini pekiştirmek, karşılaştıkları güçlükler ile bunların çözüm yolları üzerinde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamak amaçlanmıştır. İçeriği : Hastane stajı Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Prof. Dr. Nurhan ÜNÜSAN Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Var Dersin Kaynakları Kaynaklar : 1 T. C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md./ H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, Ankara, 2004.2 T.C. S.B Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md. Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. Ekim 2006. Ders Yapısı Alan Bilgisi %100 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84 Ödevler 7 2 14 Ara Sınavlar 1 10 10 Uygulama 12 4 48 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15 Toplam İş Yükü AKTS: 6 171 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Beslenme profilinin genetik ve genetik olmayan hastalıklar üzerine etkisini bilmek. 2 Mikroorganizmaların özelliklerini, beslenme ile olan ilişkilerini ve besin ögeleri ile olan etkileşimlerini bilmek, bu süreçte alınacak önlemleri yönetebilmek. 3 Besinlerin üretilmesinden insan vücudunda kullanılmasına kadar geçirdiği tüm aşamalarda insan ile besinler arasındaki etkileşimleri bilmek 4 Bireylerin beslenme tercihlerine ve almaları gereken kalori miktarlarına göre beslenme programı hazırlamak. 5 Gebe, emzikli, yetişkin kadın/erkek, adölesan, yaşlı, çocuk, okul öncesi çocuğu, okul çocuğu, infant vb grupların temel özelliklerini ve bu gruplara verilecek beslenme eğitimi ve planı hazırlamak. 6 Kardiyovasküler, gastrointestinal, endokrin ile ilişkin hastalıklara özel beslenme ilkelerini uygulayabilmek ve bunlara uygun diyet hazırlamak. 7 Besin ögelerinin işlevleri, vücutta kullanım alanları, eksiklik ve fazlalıklarında görülmesi muhtemel hastalıklar ve bunlara uygulanan beslenme tedavilerini uygulayabilmek. 8 Besin satın alma, depolama, hazırlama, pişirme ve servis esnasında uyulması gereken kural ve gerekliliklerin bilincinde olmak 9 Farklı sosyal ve yaş gruplarının ev dışında, ihtiyaçlarına yönelik beslenme programı hazırlayarak toplu beslenme sistemleri uygulamalarını bilmek. 10 Beslenme ve fiziksel aktivite entegrasyonunun sağlanması ve fiziksel olarak aktif bireylerin fizyolojik özelliklerine göre ve enerji ihtiyaçlarına yönelik beslenme planını hazırlamak 11 Meslek etiği, beslenme ve diyet pratiği, diğer sağlık sektörleriyle organize çalışmayı öğrenmek ve benimsemek. Ders Konuları Hafta Konu 1 Staj uygulaması 2 Staj uygulaması 3 Staj uygulaması 4 Staj uygulaması 5 Staj uygulaması 6 Staj uygulaması 7 Vize uygulaması 8 Staj 9 Staj uygulaması 10 Staj uygulaması 11 Staj uygulaması 12 Staj uygulaması 13 Staj uygulaması 14 Final Sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 33 Ö5 33 Ö6 334 Ö7 334 Ö8 33 Ö9 33 Ö10 335 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek