Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 2 02120005 Genel İşletme 2+0+0 7 7 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Dersin temel amacı, öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları öğretmek, işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesidir. İçeriği : İşletme ile ilgili temel kavramlar, kar, ekonomik sürdürülebilirlik, fayda analizi, yönetim, finansman temel bilim alanlarının temel fonksiyonları Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Dr. Öğr. Üyesi Yasemin SAVAŞ [email protected] Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : İşletme. Ferrell Hirt Ferrell, Çev. Edt. Doç. Dr. Ulaş Akküçük, Nobel Akademi Yayıncılıkİşletme. S. Kadri Mirze. Literatür Yayınları Ders Yapısı Sosyal Bilimler %100 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84 Ödevler 5 8 40 Ara Sınavlar 1 20 20 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25 Toplam İş Yükü AKTS: 7 197 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine, geçiş sürecini kavrayabilmek 2 Personel eğitimi ve gelişimini destekleyecek çalışmaların öğrenebilmek 3 İşletme türleri ve yapılarını öğrenebilmek 4 Yönetim organizasyonları ve toplam kalite yönetimi vb kavramları öğrenebilmek Ders Konuları Hafta Konu 1 İşletme Kavramı, İşletmeciliğin Kritik Öğeleri ve İşletmecilikte Ağırlıklı Kavramları. 2 İşletmecilik Uğraşısının Kronolojik Trendi ve Diğer Disiplinlerle Bağlantısı - İşletmeleri Etkileyen Çevre Koşulları. 3 İşletmenin Amaçları ve Kişileri İşletme Kurmaya Yönlendiren Motivler. 4 İşletmeciliğin Tüm Eylemlerinde Geçerli Olan Rasyonelleştirme İlkeleri (Verimlilik, Etkililik, Etkinlik, Üretkenlik, Karlılık, Globalleşme ). 5 İşletmecilikte Başlangıç Faaliyetleri ve Kuruluş Şekilleri. 6 İşletmelerin Sınıflandırılması ve İşletmelerarası İşbirliği Şekilleri ve Yönler. 7 Ara Sınav 8 İşletmelerde Temel İşlev Pazarlama Yönetimi 9 İşletmelerde Temel İşlev Üretim Yönetimi. 10 İşletmelerde Destekleyici ve Kolaylaştırıcı İşlev İnsan Kaynakları İşlevi. 11 İşletmelerde Değişim ve Gelişim İşlevi Örgüt Geliştirme. 12 şletmecilik Uğraşısının Kronolojik Trendi ve Diğer Disiplinlerle Bağlantısı - 13 İşletmeleri Etkileyen Çevre Koşulları 14 Final Sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 43 Ö1 34 Ö2 34 Ö3 4 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek