Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 1 02110001 Mesleki Oryantasyon 1+0+0 6 6 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Dersin temel amacı, öğrencileri mesleğe en iyi şekilde hazırlamak, meslek etiği konusunda bilinçlendirmek. İçeriği : Ders programı tanımı, diyetisyenliğin tarihi ve bugünkü durumu, meslek etiği ve deontoloji, programın tanıtımı ve ulusal ve uluslararası örgütler ve yönetmelikleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak. Makro ve mikrobesin öğelerine genel giriş yapmak. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : Beslenme, Baysal A., Hatiboğlu yayınevi, 13. Baskı, Ankara, 2010Modern Nutrition In Health And Disease, 50th., Anniversary Edition, Shils M.E., Olson J.A., Shihe M., Ross A.C., Lippincott Williams and Wilkins, Philedelphia, 2005 Ders Notları : Ders sunumları Ders Yapısı Alan Bilgisi %100 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 1 14 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84 Ödevler 2 5 10 Ara Sınavlar 1 30 30 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 35 35 Toplam İş Yükü AKTS: 6 173 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Bölümü ve mesleği tanıyabilme 2 Gerekli yönetmelikleri öğrenebilme 3 Meslek işle ilgili erişilmesi gereken kaynakları tanıma ve kullanabilme 4 Mesleğin geçmişi ve meslek ile uluslararası derneklerin tanımlanması Ders Konuları Hafta Konu 1 Beslenme ve bazı temel kavramlara giriş 2 Diyetisyenlerin mesleki bilgi, becerileri ve çalışma alanları 3 Beslenme ve Diyetetik ile diyetisyenlik kavramlarının tarihçesi 4 Beslenme ve Diyetetik ile ilgili ulusal ve uluslararası dernekler, meslek ve etik kavramları 5 Enerji, besin öğeleri, sağlıklı beden kriterleri ve makro-mikro besinlere genel bakış 6 Makrobesinler 1: Karbonhidratlar , sınıflandırılmaları ve fonksiyonları 7 Ara Sınav 8 Makrobesinler 2: Proteinler, sınıflandırılmaları ve işlevleri 9 Makrobesinler 3:Lipidler, sınıflandırılmaları ve işlevleri 10 Mikrobesinler 1:Vitaminler, sınıflandırılmaları ve işlevleri 11 Mikrobesinler 1:Vitaminler, sınıflandırılmaları ve işlevleri 12 Mikrobesinler 2: Mineraller, sınıflandırılmaları ve işlevleri 13 Su ve vücuttaki işlevleri 14 Genel tekrar Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 45 Ö1 435 Ö2 4435 Ö3 435 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek