Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 2 99500003 Mikrobiyoloji 2+0+0 3 3 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Dersin temel amacı,mikroorganizma sınıflandırılması,alt grup ve özelliklerinin,üreme koşullarını ve öğrenmek İçeriği : Bakteriler, virüsler, viroidler, prionlar, maya ve küf gibi mikroorganizmaların morfolojileri, genetikleri, üremeleri ve hastalık oluşturma özellikleri üzerine detaylı bilgiler. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : Tıbbi Mikrobiyoloji. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick ve Adelberg. Nobel Tıp Kitabevleri.Ankara.2010.Tıbbi Mikrobiyoloji Labaratuvar Eğitim Kitabı.Günalp A,Yılmaz YA,Pınar A.Hacettepe Üniversitesi Yayınları.Ankara.2003. Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %90 Alan Bilgisi %10 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42 Ara Sınavlar 1 10 10 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15 Toplam İş Yükü AKTS: 3 95 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Mikrobiyolojiye ait temel terminoloji ve genel terimleri öğrenebilme. 2 Mikroorganizmaların çeşitleri, sınıflandırılması, gruplandırma ve gruba ait özellik ve türleri ayırt edebilme. 3 Mikroorganizmaların üreyebildiği spesifik ortam ve besi yerlerinin kavrayabilme. Ders Konuları Hafta Konu 1 Mikrobiyolojiye genel giriş 2 Canlıların sınıflandırılması ve mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar 3 Bakteri metabolizması, tür tayini,mikroorganizma-konak arası ilişkiler 4 Normal mikrop florası, enfeksiyon bulaşma yolları, sterilizasyon, dezenfeksiyon 5 Mantarların genel özellikleri, tıbbi önemi olan maya ve küfler 6 Antibiyotik etki mekanizmaları, antibiyotiklere karşı oluşan direnç mekanizmaları. 7 Vize 8 Parazitolojiye giriş, protozoonlar, nematodlar, sestodlar, trematodlar 9 Stafilokok, streptokok ve pnömokoklar. 10 Enterik bakteriler, küçük gram negatif basiller 11 Mikobakteriler 12 Mikoplazma ve klamidyalar, neisseria’lar 13 Gram pozitif aerop basiller, anaerop bakteriler. 14 Final Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 545 Ö1 545 Ö2 545 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek