İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
2 99500003 Mikrobiyoloji 2+0+0 3 3
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Dersin temel amacı,mikroorganizma sınıflandırılması,alt grup ve özelliklerinin,üreme koşullarını ve öğrenmek
İçeriği : Bakteriler, virüsler, viroidler, prionlar, maya ve küf gibi mikroorganizmaların morfolojileri, genetikleri, üremeleri ve hastalık oluşturma özellikleri üzerine detaylı bilgiler.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Dr. Öğr. Üyesi Semih TOKAK
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Tıbbi Mikrobiyoloji. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick ve Adelberg. Nobel Tıp Kitabevleri.Ankara.2010.
Tıbbi Mikrobiyoloji Labaratuvar Eğitim Kitabı.Günalp A,Yılmaz YA,Pınar A.Hacettepe Üniversitesi Yayınları.Ankara.2003.
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %90
Alan Bilgisi %10
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü AKTS: 3 95
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Mikrobiyolojiye ait temel terminoloji ve genel terimleri öğrenebilme.
2 Mikroorganizmaların çeşitleri, sınıflandırılması, gruplandırma ve gruba ait özellik ve türleri ayırt edebilme.
3 Mikroorganizmaların üreyebildiği spesifik ortam ve besi yerlerinin kavrayabilme.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Mikrobiyolojiye genel giriş
2 Canlıların sınıflandırılması ve mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar
3 Bakteri metabolizması, tür tayini,mikroorganizma-konak arası ilişkiler
4 Normal mikrop florası, enfeksiyon bulaşma yolları, sterilizasyon, dezenfeksiyon
5 Mantarların genel özellikleri, tıbbi önemi olan maya ve küfler
6 Antibiyotik etki mekanizmaları, antibiyotiklere karşı oluşan direnç mekanizmaları.
7 Vize
8 Parazitolojiye giriş, protozoonlar, nematodlar, sestodlar, trematodlar
9 Stafilokok, streptokok ve pnömokoklar.
10 Enterik bakteriler, küçük gram negatif basiller
11 Mikobakteriler
12 Mikoplazma ve klamidyalar, neisseria’lar
13 Gram pozitif aerop basiller, anaerop bakteriler.
14 Final
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 545
Ö1 545
Ö2 545
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek