Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 3 02130010 Toplu Beslenme Sistemleri I 2+0+0 3 3 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : ToToplu beslenme sistemlerinin gelişimi, TBS`de organizasyon, yönetim süreci, personel seçimi, mutfak planlama ve mutfak-yemekhanenin fiziki koşulları, menü planlama ilkeleri ve menü türleri, standart yemek tarifleri, satın alma türleri ve satın alma şartnameleri konusunda gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır. İçeriği : TBSde yönetimin aşamaları (planlama, organizasyon ve koordinasyon, yürütme ve kontrol), personel seçimi ve aranan özellikleri,Mutfağın fiziksel özellikleri (ısı,ışık, havalandırma, zemin, duvar ve tavanlar vb.) Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. M.Gizem KESER Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : Öğretim elemanı ders notu2 Ders Notları : Dersi veren öğretim elemanının sunumları Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %100 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28 Ödevler 4 1 4 Ara Sınavlar 1 10 10 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20 Toplam İş Yükü AKTS: 3 90 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Toplu beslenme hizmetinin hangi alanlarda aktif rol oynadığına 2 Objektif ve sübjektif yöntemlerle menü yönetimi ve denetimini 3 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme 4 Toplu beslenme sistemlerinde diyetisyenin görevlerine örnek verebilme 5 Toplu beslenme sistemlerinin çeşitleri ve bunların avantaj, dezavantajlarını karşılaştırabilme 6 Menü planlamaya etki eden faktörlere örnek verebilme 7 Toplu beslenme sistemlerinde diyetisyenin görevlerine örnek ve 8 Başarılı bir menü planlamak için dikkat edilmesi gereken noktalara uyarak farklı gruplara menü planlayabilme Ders Konuları Hafta Konu 1 Toplu Beslenme Sistemlerinin Beslenme ve Menü Planlamanın Önemi, Porsiyon BilgisiTBS’de Diyetisyen’in İşlevleri 2 Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması, Yeni Teknolojiler (Üretim Sistemleri) 3 Yönetim ve Organizasyon, Tbs'de İnsan Kaynakları Yönetimi, Tbs Çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları 4 Mutfak Planlaması, mutfağın bölümleri 5 Mutfakta kullanılan araç-gereçler 6 Yemek servisi, masa düzeni 7 Vize 8 Standart Yemek Tarifeleri, Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı 9 Yemek kalitesine etki eden faktörler, Menü Planlamada Temel Kavramlar 10 Menü Çeşitleri, Menü Planlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 11 Uygulamalı menü planlama 12 Yaşlılarda Menü Planlama 13 Kreş menü planlama 14 Final Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 5 Ö1 45 Ö2 4 Ö3 3 Ö4 3 Ö5 3 Ö6 4 Ö7 4 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek