İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
3 02130010 Toplu Beslenme Sistemleri I 2+0+0 3 3
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : ToToplu beslenme sistemlerinin gelişimi, TBS`de organizasyon, yönetim süreci, personel seçimi, mutfak planlama ve mutfak-yemekhanenin fiziki koşulları, menü planlama ilkeleri ve menü türleri, standart yemek tarifleri, satın alma türleri ve satın alma şartnameleri konusunda gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
İçeriği : TBSde yönetimin aşamaları (planlama, organizasyon ve koordinasyon, yürütme ve kontrol), personel seçimi ve aranan özellikleri,Mutfağın fiziksel özellikleri (ısı,ışık, havalandırma, zemin, duvar ve tavanlar vb.)
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. M.Gizem KESER
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Öğretim elemanı ders notu
2
Ders Notları : Dersi veren öğretim elemanının sunumları
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 4 1 4
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü AKTS: 3 90
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Toplu beslenme hizmetinin hangi alanlarda aktif rol oynadığına
2 Objektif ve sübjektif yöntemlerle menü yönetimi ve denetimini
3 Farklı grupların beslenme gereksinimlerini ayırt edebilme
4 Toplu beslenme sistemlerinde diyetisyenin görevlerine örnek verebilme
5 Toplu beslenme sistemlerinin çeşitleri ve bunların avantaj, dezavantajlarını karşılaştırabilme
6 Menü planlamaya etki eden faktörlere örnek verebilme
7 Toplu beslenme sistemlerinde diyetisyenin görevlerine örnek ve
8 Başarılı bir menü planlamak için dikkat edilmesi gereken noktalara uyarak farklı gruplara menü planlayabilme
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Toplu Beslenme Sistemlerinin Beslenme ve Menü Planlamanın Önemi, Porsiyon Bilgisi
TBS’de Diyetisyen’in İşlevleri
2 Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması, Yeni Teknolojiler (Üretim Sistemleri)
3 Yönetim ve Organizasyon, Tbs'de İnsan Kaynakları Yönetimi, Tbs Çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları
4 Mutfak Planlaması, mutfağın bölümleri
5 Mutfakta kullanılan araç-gereçler
6 Yemek servisi, masa düzeni
7 Vize
8 Standart Yemek Tarifeleri, Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı
9 Yemek kalitesine etki eden faktörler, Menü Planlamada Temel Kavramlar
10 Menü Çeşitleri, Menü Planlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
11 Uygulamalı menü planlama
12 Yaşlılarda Menü Planlama
13 Kreş menü planlama
14 Final
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 5
Ö1 45
Ö2 4
Ö3 3
Ö4 3
Ö5 3
Ö6 4
Ö7 4
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek