Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 4 02140014 Toplu Beslenme Sistemleri II 2+0+0 3 3 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Toplu beslenme sistemlerinde satın alma, teslim alma, hazırlama ve pişirme yöntemleri, besin güvenliğini sağlama yolları, HACCP-ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve toplu beslenme yönünden işletmeler arasındaki farklılıkların öğretilmesi amaçlanmaktadır. İçeriği : Toplu Beslenme Sistemlerinde satın alma, depolama ve kalite kontrol yöntemleri, yemeklerin hazırlanma, pişirme, dağıtım ve servis yöntemlerini ve iş güvenliği prosedürlerini kapsar. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : Toplu Beslenme Sistemleri. Hedef yayınıclık,2021. Ders Notları : Dersi veren öğretim elemanının notları Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %30 Alan Bilgisi %70 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Ödev 2 %30 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 4 %130 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 1 10 10 Ödevler 1 5 5 Ara Sınavlar 1 15 15 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20 Toplam İş Yükü AKTS: 3 78 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Yiyecek içecek servisinin önemini, organizasyonunu ve iş tanımlarını bilir. 2 Toplu beslenme yapılan kurumlarda maliyet kontrolünü öğrenir. 3 Toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyonun nasıl sağlanacağını öğrenebilme Ders Konuları Hafta Konu 1 Giriş 2 TBS'de satın alma 3 TBS'de satın alma 4 TBS'de satın alma 5 TBS'de teslim alma 6 TBS'de teslim alma 7 Vize 8 Depolama ilkeleri 9 Pişirme ve mutfak ekipmanları 10 Pişirme ve ekipmanlar 11 Besin hijyeni 12 Haccp, CMP, CHP, ISO ilkeler 14 İş kazaları 15 Final Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 5 Ö1 5 Ö2 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek