Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 5 02150018 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 2+0+0 3 3 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Beslenme ve Diyetetik Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Dersin temel amacı, öğrencilere beslenme durumunu saptamayı, toplumda beslenme ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi yapmaktır. İçeriği : Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi, beslenme durumunun saptanması ve kullanılan yöntemler, altın standartlar, beslenmeye bağlı görülen sorunlar, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenler, beslenme plan ve politikaları Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. Muteber Gizem KESER Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : 123 Ders Notları : Dersi veren akademisyenin ders notları Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %70 Alan Bilgisi %30 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28 Ödevler 3 2 6 Ara Sınavlar 1 10 10 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15 Toplam İş Yükü AKTS: 3 87 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Risk gruplarının beslenme sorunlarını tanımlayabilecek ve değerlendirebilmek. 2 Beslenme sorunlarına yönelik çözüm yolları geliştirebilmek 3 Beslenme plan ve politikaları için öneri geliştirebilmek Ders Konuları Hafta Konu 1 Toplum beslenmesinin tanımı ve içeriği 2 Beslenme epidemiyolojisi 3 Toplum beslenmesi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlar ile bunların görevleri 4 Beslenme durumunu saptama yöntemleri, Beslenme antropometrisinde kullanılan altın standartlar 5 Beslenme durumunu saptama yöntemleri, Beslenme antropometrisinde kullanılan altın standartlar 6 Biyomarkerlar: Biyokimyasal yöntemler, Hematolojik yöntemler 7 Ara Sınav 8 Sağlık istatistikleri, Yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları 9 Besin tüketim araştırmaları 10 Ekolojik etmenler 11 Sunumlar 12 Sunumlar 13 Sunumlar 14 Final Sınavı Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 445 Ö1 44355 Ö2 4435 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek