İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
4 02 40010 Sistem Hastalıkları ve Ebelik Bakımı 6+8+0 7 7
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Ebelik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Sistemik hastalıklar ile ilgili gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak, sık görülen dahili ve cerrahi durumları ve bu durumlarda uygulanması gereken ebelik bakımının öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçeriği : Bu ders ebelik mesleği için önemli sistem hastalıklarına ilişkin bilgi ve ebelik bakımı süreçlerini içermektedir.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. Hatice BALCI
Dr. Öğr. Üyesi Evre YILMAZ
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Karadakovan, A., Eti Arslan, F. (2017). Dahili ve Cerrahi Hastalarda Bakım. Güneş Tıp Kitabevi: İstanbul.
Yamaç K, Gürsoy R, Çakır N. (2002). Gebelikte Sistemik Hastalıklar. Nobel Tıp Yayınevi: Ankara.
Ders Notları : Çelik, S., Usta Yeşilbakan, Ö. (2020). Dahili ve Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği. 3. Basımdan Çeviri. Nobel Tıp Kitabevi: İstanbul.
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %70
Alan Bilgisi %30
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %30
Uygulama 1 %30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %40
Toplam 3 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 6 84
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 8 8
Uygulama 14 4 56
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü AKTS: 7 220
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Dahili ve cerrahi durumlara ilişkin süreci bilir.
2 Sistem hastalıklarına yönelik ebelik bakım sürecini bilir.
3 Sistem hastalıklarına yönelik ebelik bakım sürecini uygular.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Sıvı elektrolit dengesini değerlendirilmesi, asit baz dengesi ve bozuklukları tanımı (metabolik asidoz, metabolik alkaloz, respiratuvar asidoz, respiratuvar alkoloz)
2 Hücrede patofizyolojik olaylar (Şok, Hücre Uyum Mekanizmaları, Hücre Zedelenmesi, İnflamasyon, Onarım ve Yara İyileşmesi, stres mekanizması)
3 Ağrının Yönetimi ve preop-postop bakım (Akut ağrı, kronik ağrı, ağrı şiddetinin derecelendirilmesi, ağrıda genel yaklaşım)
4 Solunum sistemi hastalıkları ve ebelik bakımı (Akciğer Hastalıklarında Semptomlar ve Fizik Muayene, Akut Solunum Yetmezliği, Tüberküloz, Solunum Sisteminin Enfeksiyon Hastalıkları, AC Kanserleri, Uyku Apne)
5 Kardiyovasküler sistem hastalıkları ve ebelik bakımı (kalbin fizyolojisi, kalbin muayenesi, kalp yetmezliği, hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, emboli, varisler ve venöz yetmezlik)
6 Kan hastalıkları ve ebelik bakımı (Anemiler, Hematopoez, Lökosit Hastalıklar, Lenfomalar, Kan Tarnsfüzyonu)
7 Sindirim sistemi hastalıkları ve ebelik bakımı (Üst-Alt Gastrointestinal Sistem Hastalıkları, Akut Batın, İntestinal Hastalıklar, Mide ve Duedonum Hastalıkları)
8 Ara sınav
9 Endokrin sistem hastalıkları ve ebelik yaklaşımı (Diabetes Mellitus, Tiroid Hastalıkları, Hipotalamus ve Hipofiz Hormonları/Hastalıkları)
10 Üriner sistem hastalıkları ve ebelik yaklaşımı (Boşaltım Sistemi Tümörleri, Konjenital Böbrek Anomolileri, Kistik Hastalıklar, Glomerül Hastalıklar, Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliği)
11 Genital sistem ve meme hastalıkları ve ebelik yaklaşımı (Vulva Hastalıkları, Vajen Tümörleri, Serviks Hastalıkları, Endometrium Hastalıkları)
12 Sinir sistemi hastalıkları ve nörolojik travmalar ebelik yaklaşımı (Periferik Sinir Hastalıkları ve Tümörler, Periferik Sinir/Santral Tümörleri, Ödem, Koma, Kafaiçi Basınç Artış Sendromu, Omurilik Travmaları, Epilepsi)
13 Kas ve iskelet sistemi hastalıkları (Tümörler, Kemik Hastalıkları, Kemik ve Kıkırdağın Gelişimsel/Kazanılmış Hastalıkları, cilt hastalıkları)
14 Duyu/Deri sistemi hastalıkları ve ebelik bakımı (denge fizyolojisi, işitme ve denge sorunlarını tanımlama, göz hastalıkları, denge muayeneleri, kulak hastalıkları, kulağa ilişkin uygulamalar, deri, deri hastalıkları,yanıklar)
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13
Tüm 45
Ö1 45
Ö2 45
Ö3 45
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek