İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
2 02320104 Beslenme 2+0+0 2 2
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemini kavramak. Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu hakkında bilgilenmek. Özel durumlarda beslenme hakkında bilgi sahibi olmak. Besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi anlatılarak değerlendirilecektir.
İçeriği : Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflaması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksissiteleri. Özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanmasıdır.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Dersin sorumlu öğretim elemanının verdiği notlar kullanılacaktır.
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü AKTS: 2 74
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Enerji, makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
2 Farklı hastalık gruplarında, sağlıklı bireylerde ve sporcularda beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Ders içeriği ve beslenme ile ilgili genel bilgiler
2 Sağlıklı beslenme ilkeleri, metabolizma ve enerji kavramları
3 Makrobesinler 1: Karbonhidratlar
4 Makrobesinler 2: Proteinler
5 Makrobesinler 3: Yağlar
6 Mikrobesinler: Vitaminler ve mineraller
7 Ara Sınav
8 Sporcu beslenmesi
9 Sporcu beslenmesi
10 Besin destekleri, enerji içecekleri ve sporcu içecekleri
11 Yeme bozuklukları ve beslenme
12 Romatizmal hastalıklarda beslenme
13 Romatizmal hastalıklarda beslenme
14 Genel Tekrar
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 1132151
Ö1 1132151
Ö2 1132151
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek