Dersin Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS 2 02320104 Beslenme 2+0+0 2 2 Dersin Detayları Dili : Türkçe Düzeyi : Lisans Bölümü / Programı : Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğrenim Türü : Örgün Öğretim Türü : Zorunlu Amacı : Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemini kavramak. Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu hakkında bilgilenmek. Özel durumlarda beslenme hakkında bilgi sahibi olmak. Besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi anlatılarak değerlendirilecektir. İçeriği : Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflaması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksissiteleri. Özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanmasıdır. Yöntem ve Teknikleri : Ön Koşulları : Yok Koordinatörü : Yok Dersi Verenler : Öğr.Gör. İrem ALAÇIK DEVELİOĞLU Yardımcıları : Yok Staj Durumu : Yok Dersin Kaynakları Kaynaklar : Dersin sorumlu öğretim elemanının verdiği notlar kullanılacaktır. Ders Yapısı Sağlık Bilimleri %100 Yarıyıl Çalışma Bilgileri Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı Ara Sınav 1 %40 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60 Toplam 2 %100 Etkinlik Bilgileri Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat) Ders Süresi 14 2 28 Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14 Ödevler 1 10 10 Ara Sınavlar 1 12 12 Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10 Toplam İş Yükü AKTS: 2 74 Öğrenme Çıktıları Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir: Sıra Açıklama 1 Enerji, makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar. 2 Farklı hastalık gruplarında, sağlıklı bireylerde ve sporcularda beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur. Ders Konuları Hafta Konu 1 Ders içeriği ve beslenme ile ilgili genel bilgiler 2 Sağlıklı beslenme ilkeleri, metabolizma ve enerji kavramları 3 Makrobesinler 1: Karbonhidratlar 4 Makrobesinler 2: Proteinler 5 Makrobesinler 3: Yağlar 6 Mikrobesinler: Vitaminler ve mineraller 7 Ara Sınav 8 Sporcu beslenmesi 9 Sporcu beslenmesi 10 Besin destekleri, enerji içecekleri ve sporcu içecekleri 11 Yeme bozuklukları ve beslenme 12 Romatizmal hastalıklarda beslenme 13 Romatizmal hastalıklarda beslenme 14 Genel Tekrar Dersin Program Çıktılarına Katkısı P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11 Tüm 1132151 Ö1 1132151 Ö2 1132151 Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek