İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
6 02060306 Beslenmede Hemşirelik Yaklaşımları 2+0+0 2 2
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Hemşirelik
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Bu dersin temel amacı diyet tedavisine gerek duyulan hastalıkların toplumdaki yaygınlığı, nedenleri, diyet tedavisi ve korunma önerileri hakkında bilgi vererek öğrencilere hasta ve sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayabilme becerileri kazandırmaktır.
İçeriği : Hastalık Durumlarında Beslenmenin Önemi, Standart Hastane Diyetlerinin İçerikleri, Beslenme İmmün Sistem Etkileşimi ve Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme, Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Beslenme, Besin Duyarlılıkları ve Alerjilerde Beslenme, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Şişmanlık ve Tedavisi, Zayıflık, Yeme Davranışı Bozuklukları ve Tedavisi, PEM ve Tedavisi, Beslenme Anemileri ve Korunma, İyot yetersizliği sorunları ve Önlenmesi, Kalp-Damar Hastalıklarında Beslenme, Hipertansiyon ve Beslenme, Diyabet ve Diyet Tedavisi, Metabolik Sendrom ve Beslenme, Kanser ve Beslenme, Sinir Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Kas-İskelet Sistemi Hastalıklarında Beslenme, Yanıklarda Beslenme
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğr.Gör. Güleyfe Beyza Yıldırım
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002.
Ders Notları : Arı İ. Genel Beslenme, Atlas Kitabevi, 2014.
Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %20
Sağlık Bilimleri %80
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü AKTS: 2 64
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Hastalıkların tanımını ve etiyolojisini ifade edebilecektir.
2 Beslenme ile ilgili kavramları ve besin öğelerini tartışır.
3 Sindirim sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, onkolojik hastalıklar, diyabet, gebe ve emziklilik, bebek ve çocukluk dönemi beslenme ilkeleri, yaşlı beslenmesi, zayıf ve şişman kişilerde beslenme ile yanık ve alerji durumlarında beslenmeyi tartışır.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Beslenme ile ilgili kavramlar
2 Besin Ögeleri
3 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
4 Kalp damar hastalıklarında beslenme
5 Böbrek hastalıklarında beslenme
6 Onkolojik hastalıklarda beslenme
7 Diyabetli kişilerde beslenme
8 Ara sınav
9 Gebe ve emziklilerde beslenme
10 Bebek ve çocuklarda beslenme
11 Yaşlılarda beslenme
12 Zayıf ve şişman kişilerde beslenme
13 Yanıklarda ve alerji durumunda beslenme
14 Yıl sonu sınavı
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13P14
Tüm
Ö1
Ö2
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek