İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
1 01910102 Temel Odyoloji 3+0+1 7 7
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Odyoloji
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Ders kapsamında öğrencilere, odyolojinin temelleri hakkında bilgi verilerek mesleki/alan dersleri tanımı ve uygulamaları için kaynak oluşturulmaktadır.
İçeriği : Bu ders odyolojiye genel bakış, işitmenin ölçülmesi ve değerlendirilmesine yönelik temel bilgileri, kullanılan yöntemleri ve geçmişten günümüze odyolojinin temel konularını içerir.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Yok
Dersi Verenler : Öğretim Görevlisi Ayşenur AYKUL YAĞCIOĞLU
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : 1. Roeser, R.J. (2013). Rooser’s Audiology Desk Reference. 2nd Edition, Thieme.
2. Jerger, J., Mueller H. G. (2014) Audiology: Science to Practice.2nd Edition. Plural Publishing Inc.
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100
Yarıyıl Çalışma Bilgileri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 %40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 %60
Toplam 2 %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Sunum/Seminer Hazırlama 1 6 6
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü AKTS: 7 120
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Odyoloji biliminin geçmişten günümüze tarihini öğrenir, gelişimini takip eder ve günümüzdeki kullanım alanlarına dair genel bilgi sahibi olur.
2
3 İşitmenin ölçülmesi ve değerlendirilmesine yönelik temel bilgileri öğrenir..
4 İşitmenin ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olur.
5 Odyometrik konfigürasyon ve işitme hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 İşitme sisteminden genel olarak bahsedilir. Odyolojiye özel dB,SPL,HL,SL kısaltmalarının açılımı ve bu kavramların tanımı yapılır.
2 İşitme değerlendirmesi yapılırken kullanılan ekipmanlar öğrencilere tanıtılır. Kulaklık çeşitleri, uyaran yöntemleri, odyogramdaki kavramlardan kısaca bahsedilir.
3 İşitme Muayenesine Giriş: Kulak muayenesi, odyolojide Havayolu ve Kemikyolu işitme eşikleri kavramlarının tanımı, diyapazon testleri anlatılır
4 Odyometrik İnceleme Yöntemleri: Saf ses odyometri hakkında bilgi verilir. Odyometri cihazı ile ölçüm nasıl yapılacağı ve cihazın nasıl kullanıldığı anlatılır.
5 Maskeleme kavramı açıklanır, tanımı yapılır, gerekli olduğu durumlardan bahsedilir. Odyometrik ölçümde havayolu ve kemikyolu için maskelemenin temel esasları anlatılır ve uygulaması yapılır.
6 Konuşma odyometrisi: İnsan sesi kullanarak odyometrik ölçüm yapma tekniği ve testin temel esasları anlatılır SRT, SDS, UCL, MCL kavramları açıklanır. Uygulama yöntemleri anlatılır.
7 Öğrenilen konular tekrar edilerek bir bütün haline getirilir. Odyogram üzerinden saf ses odyometri sonuçları ve konuşma testi sonuçları, maske ihtiyacı ve eşikleri karşılaştırılır.
8 Ara Sınav
9 Ara sınav değerlendirmesi
10 İmpedans odyometri: Akustik impedans ölçümleri ve impedans odyometriye özgü fiziksel kavramlar ve tanımlamalar anlatılır. Cihazın kullanımı ve yapabildiği testlerden bahsedilir.
11 Timpanometrik ölçümlerle değerlendirilen alanlar, testin amacı ve kullanılan ekipmanlar anlatılır. Testin uygulanışından bahsedilir. İşitme kaybı yapan hastalıklara özel timpanogram tipleri anlatılır.
12 Stapes refleksinin tanımı ve oluşum esaslarından bahsedilir. Klinik uygulamada stapes refleksinin önemi ve yeri anlatılır.İpsilateral ve kontralateral kavramları açıklanır. Genel olarak refleks arkından bahsedilir.
13 İmpedans odyometrenin iletim, sensorinöral ve karma tipteki işitme kayıplarında uygulama sonuçları ve yorumlanması anlatılır. Farklı tipteki işitme kayıplarında elde edilen timpanogram, akustik refleks anlatılarak örnekler gösterilir. Elde edilen bulguların yorumlanması anlatılır.
14 Saf ses odyometrik ölçüm esasları, maskeleme prensipleri, odyometrik konfigürasyon, konuşma odyometrisi, timpanometrik ölçüm yapma ve yorumlama prensipleri, akustik refleks testleri tekrar edilir. Odyogram üzerinden tüm verilerin karşılaştırılması ve yorumlanması anlatılır. Farklı örnek odyogramlarla konu pekiştirilir.
15 Genel sınava hazırlık
16 Genel Sınav
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11
Tüm 52323435334
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek