İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dersin Ayrıntıları
Yarıyıl Kodu Adı T+U+L Kredi AKTS
5 KURUL36 Santral Sinir Sistemi, Ürogenital Sistem ve Halk Sağlığı 1+0+0 10 10
Dersin Detayları
Dili : Türkçe
Düzeyi : Lisans
Bölümü / Programı : Tıp
Öğrenim Türü : Örgün Öğretim
Türü : Zorunlu
Amacı : Ders kurulunda;
Ürogenital sistem ve meme ile ilgili belli başlı hastalıkların semptomatoloji, anamnez ve fizik muayenesini, bu sistemler ile ilgili hastalıkların patolojik ve farmakolojik özelliklerininin;
• Gebelik ve doğum fizyolojisi ve cinsiyet hormonlarının etkilerinin;
• Ürogenital sistem hastalıklarının patolojik özelliklerinin tanımlanması, bu sistemlerle ilgili hastalıklara klinik yaklaşımın öğrenilmesi, tanı için yardımcı muayene ve görüntüleme yöntemleri ile muayene sonuçlarının değerlendirilmesinin;
• Üreme sağlığı fizyolojisi ve hastalıklarının;
• Çocuklarda ürogenital sistem gelişimi ve hastalıklarının;
• Böbrek ve idrar yolu hastalıkları, semptomları, muayene ve tanı yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
• Merkezi sinir sistemi travmalarında klinik ve patolojik değişikliklerin;
• Kas iskelet sisteminin dejeneratif, inflamatuvar ve postüral bozukluklarının;
• Nörolojik muayeneleri yapabilme ve elde edilen sonuçların yorumlanmasının;
• Psikiyatrik hastalara temel yaklaşım yöntemlerinin;
• Fiziksel tıp ve rehabilitasyon kavramı ve hareket sisteminin muayenesinin basamak sıralamasının;
• Merkezi sinir sistemi, kas iskelet sistemi ile ilgili hastalıklarda kullanılan ilaçların etki mekanizması, farmakokinetiği, toksik etkileri, ilaç etkileşimleri ve klinik kullanımının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçeriği : Zorunlu kurul dersleri (Ortopedi, İç Hastalıkları, Tıbbi Patoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Tıbbi Farmakoloji, Üroloji, Tıbbi Biyokimya, Semptomdan Ayırıcı Tanıya, Pediatri, Tıbbi Genetik, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp, Radyoloji, Psikiyatri, Nöroşirürji, Nöroloji, Spor Hekimliği, Hekimlik Uygulamaları) ve zorunlu kurul dışı derslerden oluşur .Teorik dersler tam katılımlı olarak dönem dersliklerinde verilir. Uygulamalar Temel Tıp Bilimleri laboratuvarlarında yapılır.
Yöntem ve Teknikleri :
Ön Koşulları : Yok
Koordinatörü : Dr. Öğr. Üyesi Esra Şumlu
Dersi Verenler : Uzman Dr. Ali İhsan Tuğrul
Uzman Dr. Batuhan Ergani
Uzman Dr. Mahmud Zahid Ünlü
Uzman Dr. Mustafa Çaycı
Uzman Dr. Mustafa Erol
Dr. Öğr. Üyesi Timur Yıldırım
Dr. Öğr. Üyesi Adnan Altun
Prof. Dr. Füsun Sunar
Uzman Dr. Ahmet Şalvarcı
Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı
Prof. Dr. Kemal Ödev
Uzman Dr. İbrahim Babalıoğlu
Doç. Dr. Adem Küçük
Uzman Dr. Fatma Sargın
Doç. Dr. Bahriye Horasanlı
Dr. Öğr. Üyesi Esra Şumlu
Uzman Dr. Ekrem Uçak
Yardımcıları : Yok
Staj Durumu : Yok
Dersin Kaynakları
Kaynaklar : Temel Patoloji, Robbins Robbins Patoloji Atlası, Robbins ve Cotran
Physical Medicine and Rehabilitation, Braddom's
Biyokimya, Harper Biyokimya, Lippincott İnsan biyokimyası, Prof. Dr. Taner Onat
Güleç C.,Köroğlu E., 2007; Psikiyatri Temel Kitabı, 2 Cild., Ankara Nicholi, A.,2004; The Harvard to Psychiatry, USA
Temel Radyoloji- İbrahim Tanzer Sancak
Radyasyon Onkolojisi Tedavi Kararları, K.S.Clifford Chao,Carlos A.Perez,Luther
Principles of Internal Medicine, Harrison
Nelson Essentials of Pediatrics, Robert M. Kliegman
Thompson&Thompson Tıbbi Genetik The Cell Tıbbi Genetiğin Esasları
Campbell Urology 11. Baskı Wein, K., Novick, PP., 2007 ;Campbell-Walsh Urology, 11. edition Philedelphia USA.
Yücetürk G. 1997; Ortopedi ve Travmatoloji, Saray Publications Marc D. MİLLER 2016 Review Of Orthopaedics, Güneş Tıp Kitapevleri Sterry Canale, MD.2003; Campbell’s Operative Orthopaedics, Mosby inc. Yücetürk G. 1997; Ortopedi ve Travmatoloji, Saray Publications Marc D. MİLLER 2016 Review Of Orthopaedics, Güneş Tıp Kitapevleri Sterry Canale, MD.2003; Campbell’s Operative Orthopaedics, Mosby inc.
Ders Notları : İlgili kuruldan sorumlu öğretim üye ve öğretim elemanlarının ders notları
Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100
Etkinlik Bilgileri
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 19 7 133
Sınıf Dışı Ç. Süresi 1 20 20
Ara Sınavlar 1 55 55
Laboratuvar 2 10 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 70 70
Toplam İş Yükü AKTS: 10 298
Öğrenme Çıktıları
Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra Açıklama
1 Glomerül hastalıklarını, Tübüler, Konjenital ve kistik böbrek hastalıklarını, Böbrek tümörleri ve Böbrek damar hastalıklarını, Üreter, mesane, üretra, Prostat hastalıkları ve tümörleri, Penis, testis, epididim hast.ve tümörleri hastalıklarını açıklar. Kas hast. ve tümörleri, Kemik hastalıkları, Kıkırdak, eklem ve kemik dokusu tümörlerini açıklar. Beyin ödemi, Beynin vasküler hastalıkları ve travma, Beyin tümörleri, Periferik sinir hastalıkları ve tümörleri, Beslenme ve metabolik beyin hastalıkları, beyin enfeksiyonları hakkında bilgileri özümseyip açıklar.
2 Asit-baz ve sıvı-elektrolit dengesini etkileyen ilaçlar, Diüretikler, SSS farmakolojisine giriş, Emetik ve antiemetik ilaçlar, Antiepileptik ilaçlar, Hipnosedatifler ve alkoller, Nöroleptikler, Narkotik (opioid) analjezikler, Lokal anestezikler, Antidepresan ilaçlar, SSS stimülanları ve halüsinojenler, Antiparkinson ilaçlar, Nöromüsküler bloke edici ilaçlar
3 Ortopedik terminoloji tanımlar ve Doğumsal ortopedik hastalıklar hakkında bilgileri açıklar Kemik ve eklem enfeksiyonları, Çocuk kırıkları, Kırık iyileşmesi ve komplikasyonları+C393 değerlendirir Kemik ve yumuşak doku tümörleri ile ilgi bilgileri açıklar
4 Alt ekstremite fonksiyonel anatomisi ve ağrı nedenlerini belirler, Rehabilitasyonun anlamı ve önlemini tanımlar Nörolojik hastalıklarda üst ekstremite fonksiyonel anatomisi ve ağrı nedenlerini belirler Belin fonksiyonel anatomisi ve bel ağrısı nedenleri, Boynun fonksionel anatomisi ve boyun ağrısı nedenlerini belirler.
5 Santral sinir sistemi ve Ürogenital sistem fizyopatolojisi hakkında bilgi edinir ve açıklar. Asit-Baz Dengesi ve Sıvı-Elektrolit Dengesi Fizyopatolojisi hakkında bilgi edinir ve açıklar.
6 Böbrek fonksiyon testlerini değerlendirmek, Elektrolit, kan gazları, asidoz, alkaloz tanımlamak, Vücut sıvıları biyokimyası ile ilgili bilgileri değerlendirmek. Böbrek fonksiyon testlerini değerlendirir. Elektrolit,kan gazları,asidoz,alkaloz hakkında bilgi edinip yorumlar Vücut sıvıları biyokimyası ile ilgili bilgi edinir ve açıklar.
7 Kas iskelet sistemi hastalıkları radyolojisinde algoritma ve olgu Sinir sistemi hastalıklarında algoritma ve olgu örnekler Üriner sistem hastalıklarında algoritma ve olgu örnekleri Vertebra-spinal hastalıklarda algoritma ve olgu örnekler
8 Ürogenital sistem tümörlerinde, Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde,Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi ilgi bilgileri değerlendirme Ürogenital sistem tümörlerinde, radyoterapi ilgili bilgi edinir ve açıklar. Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde radyoterapi radyoterapi ile bilgi edinir ve açıklar. Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi ile bilgi edinir ve açıklar.
9 Başağrısı, Motor mental gelişim ve retardasyon, Ödem, Pediatride nörolojik muayene, Mitokondriyal hastalıklar, Beyin, damar hastalıkları, Bilinç bulanıklığı ile ilgili bilgileri değerlendirir Başağrısı ile ilgili bilgileri açıklar. Motor mental gelişim ve retardasyon ile ilgili bilgileri açıklar. Ödem hakkında değerlendirme yapar. Pediatride nörolojik muayeneyi değerlendirir. Mitokondriyal hastalıklar ile ilgili değerlendirme yapar. Beyin, damar hastalıkları ve Bilinç bulanıklığı ile bilgi edinir açıklar.
10 Böbrek hastalıklarında anamnez ve fizik muayene, Böbrek hastalıklarında belirtiler, bulgular, Proteinüriler, Ödem fizyopatolojisi, Böbrek fonksiyon testleri tanı ve yöntemleri, Hipertansiyon etyopatogenez ve fizyopatolojisi, Glomerüler hastalıklara yaklaşım, Hematüriler,Kronik böbrek yetmezliği, Asid-Baz Dengesi Fizyopatolojisi, Sıvı elektrolit dengesi fizyopatolojisi, Akut böbrek yetmezliği fizyopatolojisi ,Romatolojik Muayene, Kompleman sistemi,Tıbbi Hipotez ve Hatalar,Romatolojik hastalıklarda laboratuvar MHC,Artritler ve ayırıcı tanısını değerlendirmek Böbrek hastalıklarında anamnez ve fizik muayene(Nefroloji), Böbrek hastalıklarında belirtiler, bulgular(Nefroloji), Proteinüriler(Nefroloji), Ödem fizyopatolojisi(Nefroloji) değerlendirir Böbrek fonksiyon testleri tanı ve yöntemleri(Nefroloji), Hipertansiyon etyopatogenez ve fizyopatolojisi(Nefroloji) Glomerüler hastalıklara yaklaşım(Nefroloji), Hematüriler(Nefroloji) açıklar Kronik böbrek yetmezliği (Nefroloji), Asid-Baz Dengesi Fizyopatolojisi (Nefroloji), Sıvı elektrolit dengesi fizyopatolojisi (Nefroloji), Akut böbrek yetmezliği fizyopatolojisi (Nefroloji)değerlendirir. Romatolojik Muayene(Romatoloji), Kompleman sistemi-I(Romatoloji), Tıbbi Hipotez ve Hatalar(Romatoloji)açıklar. Romatolojik hastalıklarda laboratuvar (Romatoloji),MHC(Romatoloji), Artritler ve ayırıcı tanısı (Romatoloji) değerlendir
11 Refleksler ve Sistemik hastalıkların nörolojik komplikasyonları, Baş ağrıları, Nörolojik semiyoloji, Duyu sistemi muayenesi, 3. kafa çifti ve hastalıkları, 4 ve 6. kafa çifti ve hastalıkları, Konuşma bozuklukları, Hemorajik serebrovasküler hastalıklar, Serebellar muayene, İskemik vasküler olaylar, Bilinç bozukluğu ve koma, Motor sistem ve muayenesi, Antiepileptik ilaçlar ve SE, 5. kafa çifti ve hastalıkları, 7. kafa çifti ve hastalıkları, Epilepsiler, Olfaktör sinir ve hastalıkları, Optik sinir ve hastalıkları, Ekstrapiramidal sistem, Multiple skleroz, Kas sinir kavşağı hastalıkları, 9 ve 10. kafa çifti ve hastalıkları, 11 ve 12. kafa çifti ve hastalıkları, Motor nöron hastalıkları, Periferik sinir hastalıkları, Kas hastalıkları.
Ders Konuları
Hafta Konu
1 Asit-baz ve sıvı-elektrolit dengesini etkileyen ilaçlar
Diüretikler
Eikozanoidler
NSAİ ilaçlar
S.S.S farmakolojisine giriş
Narkotik (opioid) analjezikler
Parkinson
Nörolojik hastalıklarda Semiyoloji
2 Böbrek fonksiyon testleri
Elektrolit,kan gazları,asidoz,alkaloz
Vücut sıvıları biyokimyası
BOS sıvıları ve parasentez sıvılar
Gelişim Genetiği ve İnfertilite
Nörogenetik
Böbrek hastalıklarında anamnez ve fizik muayene (Nefroloji)
Böbrek hastalıklarında belirtiler, bulgular(Nefroloji)
Proteinüriler(Nefroloji)
Ödem fizyopatolojisi(Nefroloji)
Böbrek fonksiyon testleri tanı ve yöntemleri(Nefroloji)
Hipertansiyon etyopatogenez ve fizyopatolojisi (Nefroloji)
Hematüriler(Nefroloji)
Glomerüler hastalıklara yaklaşım(Nefroloji)
Kronik böbrek yetmezliği(Nefroloji)
Asid-Baz Dengesi Fizyopatolojisi(Nefroloji)
Sıvı elektrolit dengesi fizyopatolojisi(Nefroloji)
Akut böbrek yetmezliği fizyopatolojisi(Nefroloji)
Serebrovasküler hastalıklar
Epilepsi
Üriner sistem hastalıklarında algoritma ve olgu örnekleri
Sinir sistemi hastalıklarında algoritma ve olgu örnekleri
Glomerül hastalıkları
Tübüler ve tübülointerstisyel hast. ve üriner akım obstrüksiyonu
Konjenital ve kistik böbrek hastalıkları
Böbrek tümörleri ve Böbrek damar hastalıkları
Üreter, mesane, üretra hastalıkları
Kas hast. ve tümörleri
Başağrısı
Ödem
Mitokondriyal hastalıklar
Motor mental gelişim
Motor mental retardasyon
Sık kullanım arızaları
Spor yaralanmalarında korunma ve tedavi yaklaşımları
Egzersiz ve Ruh Sağlığı
3 Histamin ve Antihistaminik ilaçlar
Ortopedik terminoloji
Kemik ve eklem enfeksiyonları
Doğumsal ortopedik hastalıklar
Multitravmalı hastalara yaklaşım
Kırık iyileşmesi ve komplikasyonları+C393
Kemik ve yumuşak doku tümörleri
Çocuk kırıkları
Gelişimsel kalça çıkığı
Kemik hastalıkları
Kıkırdak ve kemik dokusu tümörleri
Prostat hastalıkları ve tümörleri
Penis, testis, epididim hast.ve tümörleri
Eklem hastalıkları ve Tümörleri
Yağ doku tümörleri
Psikiyatrik muayene ve anamnez alma
Duygudurum bozuklukları
Anksiyete Bozuklukları
psikotik bozukluklar
nörobililsel bozukluklar ve deliryum
Ürogenital sistem tümörlerinde radyoterapi
Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde radyoterapi
Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi
Obstruksiyon fizyopatolojisi
Benign prostat hipertrofisi
Üriner sistem tümörleri
Taş hastalıkları
4 Genel anestezikler
Lokal anestezikler
Nöromüsküler bloke edici ilaçlar
Rehabilitasyonun anlamı ve önlemi
Nörolojik hastalıklarda üst ekstremite fonksiyonel anatomisi ve ağrı nedenleri
Belin fonksiyonel anatomisi ve bel ağrısı nedenleri
Boynun fonksiyonel anatomisi ve boyun ağrısı nedenleri
Başağrısı ve Migren
Kafa travmaları
KİBAS
Çocukluk çağı konvülsiyonları
Vertebra-spinal hastalıklarda algoritma ve olgu örnekleri
Kas iskelet sistemi hastalıkları radyolojisinde algori
Beyin ödemi, intrakraniyal basınç artışı
Beynin vasküler hastalıkları ve travma
Beyin tümörleri
Beyin ve medülla sipinalisin konjental hastalıkları
Üriner sistem enfekisyonları
Genitoüriner travmalar
Üriner inkontinans
5 Santral etkili kas gevşeticiler
Hipnosedatifler ve alkoller
Nöroleptikler
Antidepresan ilaçlar
SSS stimülanları ve halüsinogenler
Antiepileptik ilaçlar
Antiparkinson ilaçlar
Alt ekstremite fonksiyonel anatomisi ve ağrı nedenleri
Osteoporoz ve osteomalazi
Romatolojik Muayene (Romatoloji)
Kompleman sistemi- I (Romatoloji)
Tıbbi Hipotez ve Hatalar(Romatoloji)
Romatolojik hastalıklarda laboratuvar (Romatoloji)
MHC (Romatoloji)
Artritler ve ayırıcı tanısı (Romatoloji)
Nükleer Tıpta Kas İskelet Sistemi Görüntülemeleri
Nükleer Tıpta Genitoüriner Sistem Görüntülemeleri
Nükleer Tıpta Nörölojik Görüntülemeleri
Periferik sinir hastalıkları ve tümörleri, demiyelinizan ve dejeneratif beyin hastalıkları
Beslenme ve metabolik beyin hastalıkları, beyin enfeksiyonları
Kas doku tümörleri
Deri tümörleri
Bağ doku tümörleri
Melanositik tümörler
Enfeksiyöz ve metabolik durumların radyolojisi
Tümör ve tümör benzeri durumların radyolojisi
Üriner enfeksiyonlu hastaya yaklaşım
Çocukta üriner enfeksiyon
Akut karın
Radyolojik yaklaşım
6 Pediatride nörolojik muayene
Beyin, damar hastalıkları
Bilinç bulanıklığı
MS'eli olguya yaklaşım
S.S.S. Enfeksiyonları
Hemiplejik hastaya yaklaşım
Radyolojik yaklaşım
7 Sınav Haftası
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1P2P3P4P5P6P7P8P9P10P11P12P13P14P15P16P17P18P19P20P21P22P23P24P25
Tüm 33444455555555554555555
Ö1 43444455555555554555555
Ö2 43444455555555554555555
Ö3 43444455555555554555555
Ö4 43444455555555554555555
Ö5 43444455555555554555555
Ö6 43444455555555554555555
Ö7 43444455555555554555555
Ö8 43444455555555554555555
Ö9 43444455555555554555555
Ö10 43444455555555554555555
Ö11 43444455555555554555555
Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek